BOGATSTVO VRTA

ZELENI I CVJETNI RAJ Kikiriki, krastavci iz Novog Zelanda i starinsko cvijeće u vrtu Veronike Živolić

S dolaskom ljeta naši vrtovi su prepuni ukusnih plodova i mirisnih cvjetova svih vrsta

Nedavno smo posjetili vrt Preložanke Veronike Živolić koja nas uvijek iznenadi novostima iz svog zelenog raja i unatoč tome što joj se bliži 81. rođendan ne odustaje od svakodnevnog rada uz svog vjernog čuvara Đonija, pa čak izrađuje i ljekovite masti.

– Cvjetove Nevena sušim i tada od njih radim kremu koja može stajati godinama. Često se koriste i listovi Nevena koji su čak i više ljekoviti od samih cvjetova. – kaže nam i dodaje kako ljekovitu mast koristi protiv svih vrsta uboda od insekata kao i opeklina.

-Recept sam donijela još 1975. godine iz Njemačke i otad sam malo pomalo istraživala recept dok nisam došla do zadovoljajuće strukture. – ispričala nam je Veronika Živolić o recepturi. Nismo mogli ne zamijetiti kako je vrt prepun raznog cvijeća i to onih starinskih sorti kakve se danas rijetko nalaze u vrtovima. Ima tu Noćne frajle, ljekovite Ecineje, potom Marijinog cvijeta opojnog mirisa.

No, u vrtu osim raznog cvijeća ima i podosta povrća i voća. – Imam krastavce iz Novog Zelanda! – kaže. Naravno, i krastavci imaju svoju priču. – U toplicama sam upoznala jednu dragu gospođu čija kćer živi u Novom Zelandu i ona ih uzgaja. Potom mi je koštice poslala poštom i evo, uspjeli su. – Kora krastavaca više je narančaste boje nego li zelene, a i okus im je ponešto specifičniji.

Ima tu i kikirikija, bamije, kupina, malina, breskve, blitve, paprike naravno i rajčice, ma svega. Naravno, tu je i krumpir, a baš je Veronika Živolić ovih dana iskopala jedan uistinu neobičnog oblika za koji kaže da je iz njenog sjemenja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije