ČAKOVEČKI VOĆAR

NIKOLA BLAŽON U svojim voćnjacima uzgaja i više od 1000 stabala trešnje

Ove se sezone, kad je riječ o veleprodajnoj cijeni, kreće u rasponu od 2,80 do 5 eura

Nije sjajno, no nije ni toliko loše, opisuje u jednoj rečenici ovogodišnju sezonu trešanja u našem kraju čakovečki voćar, diplomirani inženjer agronomije Nikola Blažon. Uz druge voćne vrste Blažon u svojim voćnjacima uzgaja i više od 1.000 stabala trešnje.


– Prvi proljetni problem bio je mraz koji je na određenim sortama nanio štete i do 90 posto. Srećom, brojne druge sorte u punom su rodu. Već gotovo svaku godinu karakteriziraju i obilne proljetne kiše koje pogoduju razvoju bolesti kao što su palež cvijeta i rodnih grančica te šupljikavost i kozičavost lista. Trešnja inače prosječno zahtijeva oko 600 litara vode po četvornome metru godišnje, a sad je, samo u protekla dva mjeseca, već palo 180 litara kiše. Najčešći štetnici su lisne uši, trešnjina muha te octena mušica koja se pojavljuje kad je plod već dozrio te uzrokuje crvljivost. Ipak, u cjelini, trešnju ne napada toliki broj bolesti i štetnika kao primjerice jabuku pa je i to jedna prednost, govori Blažon.


Cijena, ističe, uvijek može biti bolja. Ove se sezone, kad je riječ o veleprodajnoj cijeni, kreće u rasponu od 2,80 do 5 eura, a maloprodajna između 5 i 6 eura. Naš se sugovornik koncentrirao na veleprodaju te napominje da su mu glavni kanali za plasman veletržnice, od zagrebačke, preko riječke, pulske do splitske, dok dio uroda završava i u Sloveniji.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3609

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije