PORCIJUNKULOVO 2024.

ZRINSKI SE VRAĆAJU U ČAKOVEC Sokolari, konjanici, kmetovi i gospodari plandovat će podno zidina Starog grada

Na konferenciji za novinare povodom najave programa Porcijunkulova 2024. godine predstavljen je i vrlo zanimljiv sadržaj podno zidina Starog grada Zrinskih. Radi se o “Proštenju za vrijeme Zrinskih”

Na konferenciji za novinare koja se održala u Starom gradu Čakovec povodom najave programa Porcijunkulova 1.-5. kolovoza 2024. godine predstavljen je i vrlo zanimljiv sadržaj podno zidina Starog grada Zrinskih. Radi se o “Proštenju za vrijeme Zrinskih” koje će nastojati vjerno prikazati početke Porcijunkulova u Čakovcu.

Više o samom konceptu srednjovjekovnog sajma, odnosno Proštenja za vrijeme Zrinskih saznali smo od Filipa Horvata, direktora Turističke zajednice Grada Čakovca koja je i bila začetnik ovog koncepta.

Zanemaren Stari grad Zrinskih

“Dugo godina razmišljamo na koji način proštenje oblikovati i prezentirati na adekvatan način. Tu smo zaključili da nedostaje nekoliko stvari, a jedna od njih je povijesni aspekt Porcijunkulova. Naš najveći dragulj je Stari grad Zrinskih, no cijelu tu kulisu nije se koristilo adekvatno te joj se nije davalo dovoljno pozornosti.

Sokolari iz Slovačke, konjanici, stari zanati i streličari

Bilo je dosta borbe oko rekonstrukcija pozicija i zona, pa su tako prošle godine koncerti preseljeni na SRC Mladost što je veliki broj ljudi prepoznao kao bolju i adekvatniju površinu za koncerte. Tako nam se jezero otvorilo za neke druge sadržaje poput viteških igara, sokolara iz Slovačke, starih zanata, streličara uz bedeme Starog grada.

Zrinski ponovno dolaze u Grad

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Koprivnice i Renesansnim festivalom razvili smo program i sadržaje koji će prikazati Porcijunkulovo u doba Zrinskih. Posjetitelji će moći isprobati zanimljive aktivnosti iz doba Zrinskih, poput kulinarskih radionica prema poznatoj Kuharici Zrinskih”, rekao je Filip.

Oduševljeni smo konceptom te ćemo svakako sudjelovati na brojnim aktivnostima koje će Porcijunkolovo nuditi ove godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije