stvaranje uspomena

FOTO Umjetnici KUD-a Mura na prelijepom izletu

Jednom u toku godine umjetnici svih sekcija KUD-a Mura putuju na zajednički izlet

Izlet je zahvala i nagrada vodstva Grada Mursko Središće za stotine i stotine sati proba i nastupa koja pokriva sve troškove prijevoza i okrijepe jednodnevnog putovanja. Ove godine folkloraši, tamburaši, zboraši i glumci za glavnu odrednicu odabrali su Pečuh. 

Prije Pečuha društvo je posjetilo Szigetvarsku tvrđavu u Szigetvaru, koju su ljubaznošću gradonačelnika i kustosice gospođe Ane kudovci razgledali besplatnim ulaznicama. U razgledavanju Pečuha društvo se kratko srelo s Mionom Ševčik, tajnicom Dragutina Horvata, generalnog konzula Republike Hrvatske u Pečuhu.

Najvažnije vrijednosti i vedute središta Pečuha umjetnicima je preko dva sata znalački, strpljivo i informativno pokazivao i tumačio prof. Stjepan Blažetin koji je, bez da smo se ikada prije sreli, na preporuku gospođe Vesne Haluga, bivše generalne konzulice u Pečuhu, za naš dolazak potrošio i nekoliko dana koordiniranja i povezivanja.

Svima koji su pomogli naše putovanje društvo se odužilo vrijednim međimurskim poklonom, u posebnom dodatku našla se i kutija prvorazredne međimurske gibanice majstora kuhinje restorana Terbotz. Nakon Pečuha putnici su zašli i u glasovito mađarsko vinsko odredište Villany, zastali u jednoj od stotinjak vinarija, kušali bijela i crvena vina, zaplesali i zapjevali pa u smiraj dana okrenuli prema Murskom Središću.

Kako nas je put vodio kraj Sigetvara, zastalo se u Parku Mađarsko-turskog prijateljstva kod glasovitih monumentalnih glava našeg junaka Nikole Zrinskog Sigetskog i sultana Sulejmana.

Tek smo tu „prepoznali” kakvog vodiča i povjesničara imamo u osobi voditelja Tihomira Benčića, ali i saznali za njegov doprinos u postavljanju hrvatskog jezika na interpretacijske ploče na mađarskom tlu. Efektan i ugodan izlet potvrdio je važnu rolu predsjednice Jelene Moharić u svim detaljima pripreme i organizacije izleta, kao i brojnih programa KUD-a u prvoj polovici godine.

Društvu pristupaju novi članovi, aktivnosti se nižu, a grad polako dobiva kvalitetu i oslonac u umjetnicima amaterima. Pred svima su dani zasluženih godišnjih odmora, no tek iza dana praizvedbe predstave GLOBINA 28. lipnja u CZK Rudar, na koju pozivamo svu kulturnu javnost grada i gradskih naselja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije