Recept za sočnu i ukusnu makovnjaču
Miris domaće makovnjače nešto je čemu je teško odoljeti. Rado
viđena na svakom obiteljskom stolu domaću makovnjaču odlikuje fin
okus, meko tijesto i bogat nadjev. Ovaj tradicionalni kolač
priprema se u brojnim obiteljima diljem Međimurja, a vrijedne
kuharice prenose recept iz generacije u generaciju.
Evo kako se priprema. U šalicu toplog mlijeka stavite dizati
svježi kvasac te tomu dodate malo šećera i brašna. U zdjeli
pomiješajte suhe sastojke, dodajte kvasac, žumanjke i omekšali
maslac te zamijesite u glatko tijesto. Tijesto miješajte tj.
tucite u zdjeli dok se ne počne odvajati od kuhače, ili se
poslužite mikserom sa spiralnim nastavcima, te ga ostavite sat
vremena na toplome da se digne.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Zagrijete mlijeko sa šećerom i
prelijete preko mljevenog maka te dodajte šećer i malo maslaca.
Kad se tijesto diglo podijelite ga na dva dijela, razvaljajte i
nafilajte nadjevom od maka, a potom zarolajte i stavite u nauljen
i pobrašnjen lim. Prije pečenja makovnjaču premažite jajetom.
Peče se oko sat vremena na temperaturi od 160 stupnjeva. Dobar
tek!
Sastojci za tijesto:
– 400 g glatkog brašna
– 200 ml mlijeka
– 60 g šećera
– 2 žumanjka
– 80 g maslaca
– svježi kvasac
– naribana korica limuna
– malo soli
Sastojci za nadjev:
– 400 g mljevenog maka
– 350 ml mlijeka
– 150 g šećera
– žlica maslaca
– vanilin šećer
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na
društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog
deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici
i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i
razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu
recepti@emedjimurje.hr