VODA NA CESTI

NOVO SELO ROK Na cesti se stvara pravo jezero

Krive su krovne vode?

– Nije nam cilj kritizirati, samo apelirati da se konačno nešto poduzme kako bi se riješio problem s kojim se suočavamo svaki put kada padne kiša. Voda tada u velikim količinama stoji na prometnici i to je potencijalna opasnost za vozače, ma za sve sudionike u prometu. Nakuplja se točno ispred naše kuće pa ni ne možemo iz dvorišta, osim automobilom ako ne želimo biti mokri do koljena, govori nam Helena Novak iz Novog Sela Rok koja živi u Ulici Rade Končara.

Opisuje nam kako je to kada se nakupi takva količina vode. Promet je gust na toj dionici jer to je središnja ulica u Novom Selu Rok koja vodi prema Sivici s jedne i Čakovcu s druge strane. Osim toga, nemalo je vozača koji doslovno jure tom cestom.

– Znaju tu voziti puno većim brzinama od dozvoljene, što je opasno, pogotovo kad je toliko vode na cesti. A i onda sve prska po kući. Bojim se da se nekome nešto ne dogodi, priznaje Novak. Zato i ovim putem poziva odgovorne da postave šahtove za vodu i na njihovu stranu ulice, gdje ih nema. Naša nam sugovornice skreće pozornost na šahtove koji postoje. Neki su, smatra, na krivoj poziciji i kroz njih ni ne otječe voda.

– Recimo, onaj šaht na uzvisini je na suhom kad padaju jake kiše. On je smješten na povišenom tako da voda ni ne dođe do tamo, objašnjava. Voda je, kaže, problem i to već godinama. Navire im i sa stražnje strane, s obližnjih oranica jer osim što nema šahta na toj strani, nema ni kanala uz put koji vodi s polja do prometnice. Poslali smo upit u Grad Čakovec vezano uz situaciju u Novom Selu Rok, no do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Krive su krovne vode?

Upitali smo u Gradu Čakovcu, čiji je Novo Selo Rok mjesni odbor, i mogu li poraditi na rješenju toga problema. Iz Grada odgovaraju da su svjesni pojačanih oborina posljednjih nekoliko godina za što postojeći sustav nema kapacitete jer su dimenzija za odvodnju oborinskih voda za odvodnju vode s prometnica i eventualno javnih površina.

– Na žalost, mnogi građani svoje krovne vode i vode sa svojih parcela ispuštaju na javne površine, što nije dopušteno, jer tako dodatno opterećuju sustav koji za to nije ni predviđen. Inače, to nakupljanje vode građani nisu prijavili resornim gradskim službama ni Mjesnom odboru koji u takvim problematičnim situacijama interveniraju zajedno s mjesnim Dobrovoljnim vatrogasnim društvom. Dakle, voda se kratkotrajno zadržala, a slabljenjem i prestankom oborina prošla je kroz sustav odvodnje. Nemamo prijava o štetama na javnoj infrastrukturi niti imamo saznanja o štetama na privatnoj imovini, odgovaraju iz Grada Čakovca.

Dodaju da će njihove službe izaći na teren i ako je to moguće, pokušati ukloniti i umanjiti problem koji imaju stanovnici spomenute ulice.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3607

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije