međimurski pisac

SVAKA ČAST Kristian Novak ušao u finale utrke za najbolji hrvatski roman

Dva tjedna uoči sedamnaeste dodjele tportalove književne nagrade poznato je i pet finalista koji će se boriti za prestižnu titulu hrvatskog romana godine, a ona donosi nagradu od 10 tisuća eura i audioknjigu u izdanju Book&zvooka. Riječ je o aktualnim romanima Magdalene Blažević, Damira Karakaša, Kristiana Novaka, Marka Tomaša i Tee Tulić

Odlučio je tako peteročlani žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja, ujedno predsjednica žirija Vanda Mikšić, piše tportal.hr.


Od 51 prijavljenog naslova za ovogodišnji izbor žiri je prvo odabrao 11 polufinalista, a sad je poznato i pet romana koji ostaju u utrci za novčanu nagradu od 10 tisuća eura i audioizdanje na platformi Book&zvook.

Pobjednika će proglasiti 18. lipnja.

Kristian Novak ‘Slučaj vlastite pogibelji’ (OceanMore)


Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Dvopredmetni studij hrvatskog i njemačkog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005., a u istoj ustanovi doktorirao je 2011. godine, cijelo vrijeme paralelno se baveći karateom te osvojivši niz svjetskih i europskih odličja. Od 2005. razvija i akademsku karijeru, napredujući do višeg asistenta na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ranije i u Rijeci.

U uspješnoj spisateljskoj karijeri objavio je tri velika romana: ‘Črna mati zemla’, ‘Ciganin, ali najljepši’ te posljednji ‘Slučaj vlastite pogibelji’. I ‘Črna mati zemla’ i ‘Ciganin, ali najljepši’ nagrađeni su tportalovom nagradom za najbolji roman, a potonji je osvojio i nagrade ‘Ksaver Šandor Gjalski’ te ‘Fran Galović’ za najbolje prozno ostvarenje.

Oba romana uprizorena su i na kazališnim daskama: ‘Črna mati zemla’ u režiji Dore Ruždjak Podolski na pozornici ZKM-a, a ‘Ciganin, ali najljepši’ u režiji Ivice Buljana u zagrebačkom HNK-u.

‘Roman ‘Slučaj vlastite pogibelji’ Kristiana Novaka ispripovijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije što se roje oko braće policajaca, a vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova. Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik’, stoji u opisu urednika Krune Lokotara.

Upitan kako bi želio da čitamo njegov posljednji roman, Novak u razgovoru s Geom Vlahović za tportal, objavljenom u listopadu 2023., kaže: ‘Nadaj se najboljem, budi spreman na najgore – moto tjeskobnih dobro dođe.

Određeno olakšanje daje mi uvjerenje da u ovom trenutku bolje ne znam, da sam dao sve od sebe. Sigurno će se razočarati poneko tko je očekivao novu ‘Črnu mati zemlu’ ili nastavak ‘Ciganina’, ali to se neće dogoditi. Ovo mi je silno važna priča i nadam se da će odjeknuti u nekome, to je sve’, navodi tportal.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije