priče iza imena

ZAPISANO U GENIMA Šterjaševi – ime koje nosi stoljetnu tradiciju

Jeste li se ikada začudili nečijim nadimkom i zapitali odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljiva kazivanja sugovornika o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Naši će vam sugovornici otkrivati skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.


Obiteljski nadimci donjeg Međimurja


U Međimurju, posebno u donjem kraju, uobičajena je praksa da obitelji nisu poznate po prezimenu, već po nadimku koji nose godinama, desetljećima, generacijama – toliko dugo da se u nekim slučajevima porijeklo obiteljskog nadimka kroz vrijeme izgubilo. Jedan od poznatijih primjera je svetomarski slikar Franjo Mustač, koji je svojem imenu pridodao i stari obiteljski nadimak – Medarov.


U Draškovcu, primjera radi, tako imamo Korčece (obitelj Horvat), Sabolove (obitelj Mirić), Mekuljinove (obitelj Vadas), Meljačove (obitelj Slaviček), Bengezove (obitelj Kavran), Draksarove (obitelj Balent), Šterjaševe (obitelj Repalust)… Nekim se nadimcima može ući u značenje. Meljačovi su dobili nadimak jer je obitelj nekada posjedovala mlin. No, kako bi se došlo do porijekla nekih nadimaka, poput Šterjaševi, potrebno je istraživati povijest naselja i ljudi.


Šterjaševi geni odredili su Josipovu sudbinu


Kada smo pratili okupljanje obitelji Repalust u Draškovcu, 8. lipnja, naišli smo i na poznato lice, donjomeđimurskog ugostitelja Josipa Repalusta – imenjaka organizatora obiteljskog okupljanja. Prije 10 godina Josip je u rodnom Draškovcu odlučio otvoriti Caffe bar Rok, nazvan po zaštitniku naselja. Zamolili smo ga da nam objasni obiteljski nadimak Repalusta u Draškovcu – Šterjaševi.


“Do prije par godina i ja sam se pitao što taj nadimak znači jer se značenje tijekom godina izgubilo. Igrom slučaja upoznao sam imenjaka, Josipa Repalusta, vlasnika varaždinske tvrtke koja se bavi distribucijom u ugostiteljstvu. Od njega sam saznao da je obitelj Repalust u Draškovcu nekada, sredinom 19. stoljeća, imala oštariju ili prenoćište, možda čak i gostionicu. Od riječi oštarija potekao je naš obiteljski nadimak – Šterjaševi”, priča nam Josip povijest iza obiteljskog nadimka.


No, ono što što nas je ugodno iznenadilo jest jedna lijepa priča o igri sudbine. “Kada sam se počeo baviti ugostiteljstvom, nisam ni slutio da mi je taj posao već zapisan u genima, da su se tim poslom bavili moji preci. A ono od čega sam se ‘naježio’, naravno pozitivno, je činjenica da se ta oštarija nalazila odmah preko puta mojeg današnjeg kafića, doslovno par koraka dalje, na skretanju za Oporovec!”, ponosno nam je rekao Josip. Danas je na mjestu stare obiteljske kuće Repalustovih poslovni prostor i parkiralište, no sjećanje na staru zgradu ostalo je zapisano na fotografijama i u pričama starijih Draškovčana.

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije