nova iskustva

IZLET U ZEMUNIK Mladi modelari Aerokluba Međimurje u posjetu najvećoj zrakoplovnoj bazi u Hrvatskoj

U subotu rano ujutro krenula je nekolicina uspavanih klinaca sa svojim voditeljem modelarske sekcije Leonardom Belovićem, mentorima Igorom Dodlekom i Dejanom Švenda, predsjednikom Dragutinom Prprovićem i djelom uprave Aerokluba Međimurje, bivšim nastavnikom letenja u vojnoj bazi Zemunik Josipom Polanec te pročelnicom općine Pribislavec Ivanom Lesjak u posjet nama dalekoj zrakoplovnoj bazi Zemunik

Zemunik je inače najveća zrakoplovna baza u Hrvatskoj, a u njoj stanuje najveći jednomotorni zrakoplov (turbo-prop) na svijetu (AT-802).


Upoznavanje je krenulo u prostorijama same baze gdje je vrlo kvalitetno prezentiran rad protupožarne eskadrile, te nakon teorijskog dijela skupina je krenula na, gotovo ljetnu, uzavrelu stajanku baze, do protupožarnih zrakoplova.

Prezentaciju na avionu Air Tractor (AT-802) vodio je pukovnik Dražen Furdi, dok je prezentaciju na Canadair CL-415 vodio bojnik Ivica Markač, pilot koji i dan danas drži svjetski rekord s najviše bačenih vodenih bombi u jednom danu. Na ulasku u samu bazu srdačno ih je primio pukovnik Drago Vujević, časnik za odnose s javnošću 93. krila 855. protupožarne eskadrile Zemunik.

Uz sam projekt ”AT-802” za čije je provođenje odgovorna osoba Siniša Palašek, udruzi Aeroklub Međimurje je i cilj da možda jednog dana netko od naših sadašnjih i budućih mladih članova krene istim stopama poput bojnika Markač Ivice i pukovnika Dražena Furdija, koji su svoju zrakoplovnu karijeru započeli isto na livadi Aerokluba Međimurje, a upravo ovakvi tematski izleti s ovako srdačnim gostoprimstvom te kvalitetnom edukacijom iz prve ruke, puno znače u ostvarenju zacrtanih ciljeva udruge Aeroklub Međimurje. Za komandama moćnog i najpopularnijeg protupožarnog zrakoplova na svijetu našli su se mladi modelari.

Mladi modelari su za domaćine pripremili prigodne poklone i uručili pilotima- domaćinima uz zahvalu na gostoprimstvu.

-Kako s klincima putujemo Hrvatskom na razna natjecanja i edukacijske izlete poput ovoga, nikako ne propuštamo muzeje, spomen mjesta Domovinskog rata tako nismo propustili na povratku kući zaustaviti se u muzeju Domovinskog rata u Karlovcu, Turanj. Hvala upravi Aerokluba Međimurje, roditeljima fantastičnih klinaca na ukazanom povjerenju, prijevozničkoj firmi Jakopić te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovog vrlo dinamičnog te nadasve edukativnog izleta. Pokupili smo ono najbitnije, znanje, edukaciju, motivaciju te informacije iz prve ruke naših vrlo vještih pilota, Međimuraca, koji imaju tisuće sati naleta u akcijama gašenja požara, veliko im hvala na ovakvom prekrasnom gostoprimstvu. – kažu iz kluba.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije