PREDSJEDNIK OBRTNIČKE KOMORE MŽ

DRAŽEN NOVAK ‘Netočno je da se obrtnici naglo bogate’

Obrtnička komora Međimurske županije ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja

O trendovima u međimurskom i hrvatskom obrtništvu, kao i problemima s kojima se suočavaju razgovaramo s predsjednikom Draženom Novakom.

Koliki je broj obrtnika posljednjih godina?

Uzlazni trend porasta broja obrtnika, koji je započeo prije sedam godina, nastavlja se. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj međimurskih obrtnika danas je veći za 8,5 posto i djeluje ih više od 1.781. Razlog pronalazimo ponajprije u državnim potporama za samozapošljavanje nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog obrta, mogućnosti otvaranja „paušalnih obrta“ i otvaranju obrta kao druge djelatnosti, što koristi sve više građana koji su već zaposleni kod drugog poslodavca, a žele realizirati svoju poslovnu ideju.
Poznato je da su satnice veće nego nekada…

Kreću se od 8 do 12 eura, odnosno to su satnice koje obrtnici plaćaju svojim djelatnicima i to je neto iznos, dok je bruto znatno veći. Pritom se ne bih složio s pojedinim tvrdnjama da obrtnicima ostaje veći dio kolača, odnosno da se bogate. Do čak 65 posto naplate računa odlazi na razne poreze, doprinose i druge namete!

Vraćaju li se obrtnici iz stranih zemalja u Hrvatsku?

Imamo upite osoba koje se odlučuju vratiti u Hrvatsku. Ovdje su porasle plaće, a u inozemstvu je primjerice cijena stanovanja porasla. S druge strane, kriza za nedostatkom poslova uvijek krene sa zapada pa se prolijeva k nama. Kod nas pak trenutno nedostaju obrtnici svih zanimanja, zato pojedini obrtnici u proizvodnji i uslugaši nerijetko i odbijaju poslove znajući da ih neće moći odraditi.

Koji su najznačajniji projekti na kojima Komora trenutno radi?

Promocija obrtništva i obrtničkih zanimanja ključni su zadaci. Provodimo širok spektar aktivnosti, uključujući sajmove, radionice, promotivne aktivnosti i edukacije obrtnika. Ove smo godine organizirali i Sajam strukovnih vještina koji je okupio sve strukovne škole u Međimurskoj županiji, obrtnike, poslodavce i partnere koji su dio obrazovanja. Komora sudjeluje i u izradi novih kurikula s ciljem što većeg broja sati naukovanja u stvarnom radnom procesu, što je temelj za uspješno obrazovanje i prilika za poslodavce da dođu do kvalitetne radne snage. Pod našom su ingerencijom i majstorski te ispiti o stručnoj osposobljenosti što je uvjet za otvaranje obrta u određenim djelatnostima te preduvjet za primanje učenika na naukovanje.

No problem je što cijena ispita ne može pratiti porast satnice profesora i mentora koji za svoj rad dobivaju mizernu naknadu. Zato smo od resornog ministarstva zatražili povećanje cijene ispita.

Za usporedbu, u susjednoj Sloveniji majstorski ispit je četiri puta skuplji, a Njemačku da i ne spominjem. I nije to namet nego ulaganje u znanje. Naša stručna služba angažirana je u promociji i provođenju majstorskih ispita, što rezultira velikim brojem položenih ispita, kako lokalnih kandidata, tako i onih iz drugih županija i inozemstva.
Jako dobru suradnju ostvarili smo i s velikim brojem obrtnika, poduzetnika i nastavnika koji su članovi ispitnih komisija pa se u našoj komori mogu polagati majstorski ispiti za čak 33 zanimanja te ispiti o stručnoj osposobljenosti za 12 zanimanja.

Otvoreni smo za sve zainteresirane kandidate, dok još jednom želim pozvati i kolege obrtnike da koriste naše usluge i uključe se u aktivnosti komorskog sustava da bismo poboljšali i unaprijedili položaj obrtnika u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3606

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije