ANKETA

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO Osjećate li se domoljubno ili se samo veselite neradnom danu?

Pozivamo sve čitatelje portala eMedjimurje.hr da sudjeluju u anketi i podijele svoja razmišljanja o proslavi Dana državnosti i Tijelova

Ove godine, 30. svibnja, obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, a na isti dan pada i blagdan Tijelova. Iako je ovaj datum izuzetno važan za našu zemlju, mnogi građani izražavaju nezadovoljstvo čisto jer se dva praznika preklapaju, što znači da gube jedan neradni dan. Nacionalni mediji su čak proglasili ovu situaciju ‘nacionalnom tragedijom’, s obzirom na to da Hrvati često koriste praznike za spajanje s vikendima i produljenje godišnjeg odmora.

Domoljublje ili neradni dan

Hrvati imaju bogatu tradiciju spajanja praznika s vikendima kako bi mogli uživati u produženim odmorima. Međutim, kada se dva praznika poklope, kao što je to slučaj ove godine, mnogi se osjećaju zakinutima. Koliko je važna proslava ovih datuma, a koliko se radujemo samo dodatnom slobodnom danu?

Dan državnosti je prigoda za prisjećanje na ključne trenutke u povijesti Hrvatske i to što je nakon 45 godina komunističkog režima uspostavljena demokratski izabrana državna vlast – utemeljen je prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor. Tijelovo, s druge strane, ima duboko religiozno značenje. Oba praznika imaju svoje specifične tradicije i važnosti. Pitanje koje se postavlja je koliko Međimurci, kao i ostali građani Hrvatske, nakon 34. godine zaista osjećaju ponos i domoljublje na Dan državnosti, a koliko se jednostavno raduju neradnom danu.

Anketa

Kako bi bolje razumjeli stavove naših čitatelja, pripremili smo dvije kratke ankete. Vaše mišljenje nam je važno, stoga vas molimo da odgovorite na sljedeća pitanja:

Kako planirate provesti Dan državnosti i Tijelovo?

  • Provodit ću vrijeme s obitelji i prijateljima (32%, 48 Odgovora)
  • Iskoristit ću slobodan dan za odmor (30%, 46 Odgovora)
  • Ne planiram ništa posebno (29%, 44 Odgovora)
  • Sudjelovat ću u službenim proslavama i događanjima (9%, 14 Odgovora)

Ukupno: 152

Loading ... Loading ...

Osjećate li se domoljubno na Dan državnosti?

  • Uopće ne (41%, 50 Odgovora)
  • Ne baš (28%, 34 Odgovora)
  • Da, vrlo (18%, 22 Odgovora)
  • Uglavnom da (12%, 15 Odgovora)

Ukupno: 121

Loading ... Loading ...

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije