OSNOVNA ŠKOLA DOMAŠINEC

KLUB MLADIH TEHNIČARA Radost i znatiželja su njihovi pokretači

Osnovna škola Domašinec broji dvjestotinjak učenika. Kako nam otkriva ravnateljica Martina Kivač, posljednjih nekoliko godina raste im broj učenika što raduje baš kao i rezultati koje postižu

– Imamo od ekološke grupe, sportskih aktivnosti, jezičnih, puno je toga što se nudi, a djeca su jako zainteresirana. Osluškujemo ono što žele i na taj način formiramo sadržaj, ali pokretači su učitelji, bez njihove motivacije ni djeca ne bi bila angažirana, a mi imamo sreće što imamo motivirane i angažirane učitelje pa su onda takva i djeca, otkrila nam je ravnateljica.

U školi je među ostalima vrlo popularan Klub mladih tehničara koji broji tridesetak članova. Prilikom posjete školi u Domašincu i njihovom klubu tehničara naše su vrlo ugodne domaćice bile petašice Iva Grbavec, Tea Bočkaj, Lana Ciceli i Lara Bočkaj. Sve su redom oduševljeno pričale o tome što se i kako radi u klubu, a još više o učiteljici koja ga vodi, Renati Martinec.


– Jako mi je drago da imamo odličnu učiteljicu iz tehničkoga. Ona nam sve objašnjava na blag i dobar način. Svašta radimo, od ukrasa, poklončića, imamo radionice za razne prigode, otkriva nam Iva. Tea na to dodaje da im je na tehničkom klubu uvijek jako zabavno.


– Oduvijek sam kreativna i volim raditi s rukama, papirom, crtati, a upravo tako je tu. Sve radimo sa smijehom, a učiteljica nam ponekad zna donijeti slatkiše. Da katkada stvari ne idu po planu, djevojke ne kriju pa priznaju da se dogodi i pokoja nezgoda.


– Puno puta smo nešto potrgali. Znalo se dogoditi da smo dovršili rad i onda se potrgao pa smo morali sve raditi ispočetka. Meni je to užasan osjećaj, ali to je normalno, objašnjava Lana.


– Na modelarskoj ligi ove godine bila sam s prijateljicom i prvi put smo pilile unimatom i nismo na vrijeme uspjele spojiti rad, a to su bile naočale od šperploče. Jedna stranica nam se potrgala. Može se to naknadno popraviti, ali se na natjecanju izgube bodovi. Iz grešaka se uči, mudro je zaključila Lara i dodala da im je od pobjede važnije sudjelovanje, stjecanje novih znanja i iskustava, a najviše novih prijatelja. Popularni Klub mladih tehničara osnovan je prije pet godina u sklopu školske zadruge, da bi prije godinu dana počeo djelovati samostalno. Uz učenike osnovne škole među članovima su bivši učenici, učitelji, a imaju i vanjske suradnike.


– Djeca vole dolaziti. Kad počne nastavna godina, sve radove odnose kući i žele to doma pokazati i to im je velika motivacija. Druga motivacija su im naravno ocjene. Znaju da se trud nagrađuje i da ako se trude, bez obzira kakve su sposobnosti, da će biti nagrađeni, otkriva nam tajnu uspjeha učiteljica tehničke kulture i voditeljica Kluba Renata Martinec. Ponosna je na dobar odnos koji ima s djecom, ali i koji imaju međusobno.


– Djeca tu uče za život, oni se igraju, ali i uče razne vještine. Upoznaju buduća zanimanja, a već se sada vidi tko je od njih za što i onda ih tako i usmjeravam. Važno mi je motivirati djecu, da budu prepoznati i da znaju što žele, kaže nam učiteljica i dodaje da imaju vrlo aktivnu stranicu na društvenoj mreži Facebook na kojoj se mogu pratiti njihove brojne aktivnosti. A one često budu nagrađene. Tehničari Osnovne škole osvojili su mnogo toga, prvo mjesto iz elektrotehnike, a time i Oskar znanja na državnom natjecanju, prva mjesta iz modelarske lige, prva tri mjesta na Sajmu inovacija, a svima su im najdraže nagrade ljetne škole.


– Bili smo među ostalim na ljetnoj školi u Zadru, Selcu, to su putovanja za prva mjesta. Često dobijemo i razne materijale i alate za školu, dodaje. A sve to naravno i naveliko koriste na radost cijelog mjesta, ali i šire. Među dražim im je aktivnostima humanitarni rad pa provode aktivnosti za Udrugu za sindrom Down Međimurske županije i druže se s njihovim članovima na obostrano zadovoljstvo. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3605

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije