TRADICIONALNI DORUČAK

KORISNI TRIKOVI Evo kako skuhati jaja tako da su savršeno tvrda i lako se gule

Nije uvijek lako pogoditi vrijeme kuhanja jaja tako da ona budu 'savršeno' kuhana, ali uz par trikova to vam može poći za rukom, kao i jednostavno guljenje.

Uskrs je praktički već tu i ovih dana neizbježna su
kuhana jaja koja ćemo farbati, ali i jesti tijekom
narednih dana. Kako biste savršeno skuhali jaja, isprobajte
tehniku kuhanja na pari. 

Postavite posudu za kuhanje na pari i drugu unutra, te ju
napunite vodom do dna gornje posude. U posudu stavite jaja, a kad
voda počne ključati, pustite ih da kuhaju 14 minuta. 

Trik je u tome da ih odmah nakon kuhanja uronite u posudu s
ledenom vodom, pa će guljenje proći bez većih poteškoća. Osim što
će voda zaustaviti proces kuhanja, bjelanjak se može skupiti i
odvojiti od ljuske.

Kad krenete u proces guljenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo
na jednom mjestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska
popucala podjednako, a vaše jaje i prije samog guljenja izgledalo
poput mozaika. Probušite prstom mjesto gdje je najčešće zračni
džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska
jednostavnije odvojila.

Jaja možete oguliti i trešnjom, što je vjerojatno i najzabavniji
način. Stavite jaja u teglicu i dodajte malo vode, te dobro
protresite. Ljuska će se razbiti, a voda ju skinuti. Isperite ih
pod vodom kako biste uklonili preostalu ljusku.

Jaja nemojte guliti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti
i može vam stvarati poteškoće. Također, nešto starija jaja puno
ćete lakše oguliti od svježih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije