STRAH OD POPLAVA

MACINEC/ČREČAN Zaštićena je i Nova ulica, ali vode prijete odsvud

Lani je voda nahrupila 16. svibnja te smo provjerili kakvo je stanje na terenu

Nakon što je prošlih godina od izlijevanja Trnave u Macincu sa sjevera zaštićena Trnavska ulica, isto je ovih dana učinjeno i u produžetku njena vodotoka, iznad Nove ulice. Nasip je osjetno nadvišen sve do posljednje kuće u mjestu, a gdje je zbog tehničkih razloga trebalo (blizina objekta) napravljen je i betonski perapet.

– U ovom zahvatu riješeno je novih 200 metara desne obale Trnave. Preostaje još posljednja dionica, do mosta preko puta koji kroz polja vodi za Črečan – kaže načelnik Nikola Novak. Općina Nedelišće dala je materijal, a Hrvatske vode “ruke”.

Mještani dobro pamte brojne poplave, jer konfiguracija Macinca je “zeznuta”. U njega se s okolnih brijegova, kao u lijevak, naglo slijevaju bujice kad se nebo otvori.

Trnava je žila kucavica, u njega bujica stiže i kanalom iz smjera Gornjeg Mihaljevca, a kompleksom kanala spojena je i s potokom Zelenom. Još kad s druge strane od Črečana, nizvodno kod ušća, odmogne potok Dragoslavec – ne daj Bože da se u koritu nađu i bale sijena – silni problemi su neizbježni.

Sve je to povezano

– I to nije sve, treba riješiti i probleme kod Centrometala. Tamošnji kanal je prenizak, to jest propust ispod pruge mu je previsoko – dodaje načelnik. Prostor od pružnog prijelaza prema kapelici i crkvi redovito se pretvara u pravo jezero, puni su podrumi, vrećama se štiti Centrometal. Ovdje voda stiže i iz smjera Trnovca – u biti nema smjera iz kojeg Macinec nije napadnut, baš kao što je to bilo 16. svibnja (!) prošle godine.

– Ni ovo nije sve. Pod brijegom, u Ulici Stjepana Radića, na cesti prema Črečanu također nastaju poplave zbog bujica koje se slijevaju. Mi smo općinskim proračunom već predvidjeli veliki zahvat na toj lokaciji te još čekamo ŽUC. Bit će napravljena rekonstrukcija županijske ceste od glavne u Macincu do mosta na ulazu u Črečan. Cesta će biti proširena, dobit će pješačko-biciklističku stazu te oborinsku odvodnju. Njome će, nadamo se, biti riješeno poplavljivanje tog dijela naselja. Odvodnja će voditi upravo u potok Dragoslavec – opisuje nam načelnik planove za Macinec.

Razvidno je iz svega kako je i potok Dragoslavec problem, kako svojim tokom kroz cijeli Črečan, tako i van njega, sve do ušća u Trnavu. Njegov je nasip izrazito nizak, nezamjetno viši od okolnog tla.

Prenizak nasip

– Treba razmisliti o nadvišenju nasipa cijelim tokom, svjesni smo toga. Tu je i taj problem mosta na izlasku iz Lešća prema Macincu. Za svake poplave moramo raskopavati oko mosta koji je usko grlo. Da, trebalo bi proširiti protok ispod njega – kaže načelnik.

Sve je to povezano jedno s drugim, a Črečinčari zasigurno osjećaju kako i oni trebaju snažniju zaštitu, onakvu kakvu Macinčari dobivaju u posljednje vrijeme.

– Što reći, toliko je toga… Sad pričamo o Črečanu i Macincu, ali jednako razmišljamo i o svemu drugome. Nakon lanjske poplave s Hrvatskim vodama smo locirali desetak kritičnih lokacija na području općine Nedelišće. A ne mogu se ni Hrvatske vode samo s nama baviti – razmišlja naglas načelnik. Stigla je polovica svibnja, valja puhati i na hladno!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3603

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije