SVJETLOSNI SPEKTAKL

AKTUALNO I večeras vas očekuje polarna svjetlost

Polarna svjetlost koja je jučer bila vidljiva na području sjeverne ali i južne hemisfere prema predviđanjima će se vidjeti i danas, ali će prema procjenama biti nešto slabijeg intenziteta

Kako ističu iz astronomskog društva Vega za ovu auroru je zaslužan iznimno jak izbačaj plazme sa Sunca, odnosno Sunčeve pjege.

Navedeno aktivno područje na Suncu danas se moglo vidjeti i kroz solarni teleskop u sklopu STEM Festivala te Dana tehničke kulture Međimurske županije u Centru znanja Međimurske županije, a zabilježeno je i fotoaparatom. 

– Aurora ima različite boje ovisno o tome na kojoj visini čestice udaraju u atmosferu, ovdje se radi o doticaju s atomima kisika na visini od oko 200 do 240 kilometara i zato je crvene boje, ističu međimurski astronomi te dodaju:

– Bez obzira na potencijalno slabiji intenzitet svjetlosti aurore; izađite večeras u prirodu, dalje od svjetlosnog zagađenja i rasvjete te provedite večer s pogledom prema sjevernom nebu. Ukoliko pak želite probati snimiti auroru koristite dužu ekspoziciju na mobitelu te ako imate, stativ.

Fotografiju i timelapse video jučerašnje aurore iznad Mađerkinog brega snimio je Zoran Novak

Fotografiju pjege na Suncu kroz teleskop je snimio Dragutin Kliček.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije