KOTORIBA

OSUĐEN NA 9 MJESECI ZATVORA Otac dvanaestero djece moli da ga puste van…

Mještanin Kotoribe, otac dvanaestero djece pravomoćno je osuđen na devet mjeseci zatvora. Zajedno sa suprugom prevarenoj osobi iz Cerja Tužnog mora vratiti 4.247 eura

Presuda je postala pravomoćna 9. listopada 2023. godine. Odmah po pravomoćnosti vratili su novac oštećenom, uplativši svotu na njegov račun. No osuđeni muškarac potom je zatražio obnovu sudskog postupka.

U zahtjevu je naveo kako postoje nove okolnosti kojih nije bilo kad je presuda izrečena. No koje su to okolnosti? On je u Kaznionici u Glini te kaže kako mu je narušeno zdravlje. Bole ga prsa, ima visok krvni tlak, a javile su mu se i psihičke smetnje. Pod stresom je što je odvojen od obitelji, naročito od djece, o kojima brine isključivo supruga kojoj je također narušeno zdravlje.

-Moja se obitelj isključivo financira prihodima koje sam ostvarivao sakupljanjem sekundarnih sirovina. Sad je egzistencija obitelji znatno ugrožena jer već više od godinu dana ne ostvarujem nikakve prihode zbog kazne zatvora – naveo je. Već je tražio uvjetni otpust uz elektronski nadzor, a sad pita može li dobiti blažu osudu u vidu uvjetne ili pak rada za opće dobro.

No vijeće Općinskog suda u Varaždinu odbilo je njegov zahtjev za obnovu postupka. Tri sutkinje smatraju kako je zahtjev neosnovan jer ovo nisu nikakve nove činjenice ili dokazi.

Već prilikom donošenja presude kao olakotno mu je uzeto to što je nezaposlen, otac dvanaestero djece i lošeg imovinskog stanja. No otegotno mu je bilo to što je prethodno već dva puta kažnjavan zbog istog kaznenog djela. Kazna od devet mjeseci koja mu je izrečena ionako je, smatraju, “na granici zakonskog minimuma”.
To što je nadoknadio štetu ionako je ispunjenje obveze koja mu je dosuđena, a činjenica da mu je narušeno zdravlje nije potkrijepljena dokazima.

-Osim navedenog, pogoršanje materijalnih obiteljskih prilika je okolnost koja se gotovo redovito događa kod osuđivanih osoba i članova njihovih obitelji prilikom odlaska na izvršenje kazne zatvora. To nije okolnost koja bi mogla dovesti do blaže osude – zaključilo je sudsko vijeće.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3600

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije