PUN ANTIOKSIDANASA I C VITAMINA

Jedete li grejp? Nutricionisti objasnili zašto ga je dobro uvesti u prehranu

Grejp zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalija i antioksidansa podržava i zdravlje srca, kaže dijetetičarka dr. Breanna Wood...

Mnogo je znanstveno potkrijepljenih razloga da razmislite o tome
da vam grejp postane redoviti dio prehrane, kažu
nutricionisti i navode da to niskokalorično suptropsko
voće nudi mješavinu vitamina, minerala i hranjivih tvari
odličnih za organizam. Bogat vlaknima i velik u odnosu na
drugo voće, grejp može biti zdrava namirnica za zadovoljavanje
apetita, uravnoteženje crijeva, kontrolu težine i potporu
metabolizmu.

1. Može ojačati imunološki sustav

Jer tijelu pruža snažnu dozu C vitamina. Naime samo 100
grama svježeg crvenog ili ružičastog grejpa pruža preko 30
miligrama tog vitamina, a prema Johns Hopkins
Medicine, “jedan cijeli grejp srednje veličine osigurava
100% dnevnih potreba za C vitaminom”.

Uz to, njegovi moćni antioksidansi pomažu imunološkom
sustavu u obrani od štetnih bakterija i virusa, a
istraživanja otkrivaju da povećani unos C vitamina može
čak pomoći i u liječenju respiratornih i sistemskih infekcija,
koje utječu na dišni sustav, odnosno na krvotok.

2. Može pomoći kod inzulinske rezistencije

Dijetetičarka dr. Gabriela Barreto kaže da to dokazuje i studija
objavljena u Journal of Medicinal Food u kojoj su
sudionici koji su prije obroka konzumirali po pola
grejpa. dva sata nakon obroka imali smanjenu
razinu glukoze i sveukupno smanjenje inzulinske
rezistencije.

3. Može pomoći u povećanju razine kalija 

“Uloga kalija u tijelu je da služi kao glavni elektrolit
koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućine i hidratacije,
održavanju otkucaja srca, kontrakciji mišića i funkciji živaca te
pokretanju tekućina kao što su otpadni produkti iz stanica”, kaže
Barreto za Eat
This
, a grejp kalija ima gotovo koliko i
banana.

4. Može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena

Kako starimo, proizvodnja kolagena ima tendenciju smanjenja, a
uvođenje grejpa u prehranu može pomoći tijelu da ga
stvara više.

“Kolagen čini oko 30% strukture kostiju, veliku količinu tkiva
tetiva i ligamenata, a važan je za strukturu kože i krvnih žila”,
kaže Barreto.

5. Može pomoći u zdravlju srca

Ako tražite hranu koja će pomagati da održite zdravlje srca,
grejp je odlična opcija.

“Grejp zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalija i
antioksidansa podržava i zdravlje srca”, kaže dr. Breanna Woods.

Ona dodaje i da se otkrila povezanost između unosa grejpa i
smanjenog rizika od koronarne bolesti srca, akutnih koronarnih
događaja i ishemijskog moždanog udara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije