DIREKTORICA MEĐIMURSKIH VODA

SVJETSKI DAN VODA Sunčana Glavina: Organizirana vodoopskrba u Međimurju krenula 1962. godine

- Prošlu smo godinu završili s mnogo manjim gubitkom od zatečenog. Radnici su počeli iskazivati zadovoljstvo i cijeniti kolektiv kao što i kolektiv cijeni njih. Gradimo imidž dobrog poslodavca, kaže Sunčana Glavina

U srijedu, 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Međimurci piju najkvalitetniju vodu u Hrvatskoj, rečenica je koju godinama slušamo od vodećih ljudi Međimurskih voda d.o.o. Na čelo te tvrtke u svibnju prošle godine došla je Sunčana Glavina. S direktoricom smo porazgovarali o nizu tema iz resora kojim se tvrtka bavi. 

U kakvom ste financijskom stanju zatekli poduzeće i kakvo je ono danas?

Bilo je ovo 10 vrlo izazovnih mjeseci, s obzirom da me dočekao gubitak u poslovanju veći od 1,7 milijuna kuna, golemo nezadovoljstvo radnika uvjetima rada i niskim primanjima, nemogućnost pronalaska kvalificiranog kadra za obavljanje operativnih poslova, zahuktali radovi na aglomeracijama Donja Dubrava i Mursko Središće, porast troškova materijala i energenata te mnogi drugi slični izazovi. Prvih nekoliko mjeseci, veći dio poslovanja i aktivnosti Društva, uz sve redovne aktivnosti, bio je okrenut saniranju preuzetog stanja, reorganizaciji poslovanja i postavljanju zdravih temelja za uspješniji budući rad.

Očekivano, nakon godina stagnacije, preokret nije bio moguć preko noći, ali veseli činjenica da su promjene vidljive. Međimurske vode su 2022. godinu završile s mnogo manjim gubitkom od zatečenog. Radnici su počeli iskazivati zadovoljstvo i cijeniti kolektiv u kojem rade, kao što i kolektiv cijeni njih. Gradimo imidž dobrog poslodavca i radi toga lakše pronalazimo kvalitetne radnike, vodoinstalatere, strojare, električare i drugi kvalificirani kadar. Projekti aglomeracija Donja Dubrava i Mursko Središće privode se kraju. Ovaj mjesec u pokusni rad kreće uređaj za pročišćavanje Mursko Središće, a sredinom svibnja započet će i uređaj za pročišćavanje Donja Dubrava.

Solarne elektrane koje gradimo, omogućit će nam značajnu energetsku neovisnost, a daljinsko očitanje vodomjera s kojim smo krenuli bit će korak ka digitalnoj transformaciji, daljnjem smanjenju gubitaka vode i jačanju zadovoljstva naših korisnika. U svemu tome imam podršku Nadzornog odbora i vlasnika Međimurskih voda – čelnika međimurskih gradova i općina s kojima dobro surađujem. U povodu Svjetskog dana voda 22.ožujka, otvaramo naše objekte školama i time dodatno jačamo suradnju s lokalnom zajednicom. Svi ovi koraci, početak su promjena u Međimurskim vodama. Promjena za koje se nadam da će doprinijeti razvoju Međimurskih voda kako bi postale ključan dionik u zajednici koji spremno odgovara na izazove sutrašnjice.

>> Sunčana Glavina: Organizirana vodoopskrba u Međimurju krenula 1962. godine

Na kojim se sve projektima radilo tijekom prošle godine?

Prošla je godina bila prepuna izazova – rat u Ukrajini, šokovi na tržištima, problemi s rokovima isporuke, nedostatak pojedinih materijala, povećanja cijena energenata, nedostatak radnika… No svejedno smo pokretali nove projekte, gradili vodovodne mreže i sustave odvodnje te obavljali hitne rekonstrukcije vodne infrastrukture. Neke smo projekte uspješno priveli kraju, dok smo naše dvije aglomeracije – aglomeraciju Donja Dubrava i aglomeraciju Mursko Središće doveli u završnu fazu.

S uređajima za pročišćavanje steći će se i uvjeti za priključenje i korištenje usluge odvodnje i pročišćavanja za korisnike s područja ovih dviju aglomeracija. Ostali projekti  bili su radovi na izgradnji nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe Međimurske županije – III. faza, rekonstrukcije magistralnih vodovoda  u industrijskoj zoni Istok u Čakovcu, te magistralnog vodovoda Peklenica – Krištanovec, rekonstrukcije više od 10  vodovodnih mreža i gradnja isto toliko produžetaka kanalizacijskih mreža na području cijelog Međimurja. Započeti su radovi na gradnji novog vodotornja na vodocrpilištu Prelog, izrađena je projektna dokumentacija za daljnje gradnje i rekonstrukcije s kojima se krenulo već početkom ove godine. 

Što je preostalo za izgraditi kad je riječ o kanalizacijskim sustavima?

Cilj Međimurskih voda je omogućiti svim Međimurkama i Međimurcima priključenje na sustave odvodnje. To je jedan od ciljeva za koje je potreban dugi niz godina i koji zahtijeva značajna financijska sredstva. No, on je ostvariv uz maksimalno zalaganje svih uključenih. Planiramo započeti s gradnjom sustava odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Podturen, sustava odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Donji Kraljevec, zatim Štrigova, Bogdanovec, Toplice Sveti Martin, aglomeracije Podbrest kao i sustav odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Čakovec II što podrazumijeva proširenje postojeće aglomeracije Čakovec na sjeverni i sjeverozapadni dio.

Tijekom izgradnje kanalizacijskog sustava “aglomeracije Donja Dubrava” bilo je i dosta primjedbi na dinamiku izvođača radova… 

Kompletni radovi na izgradnji sustava odvodnje su završeni, a preostala su ispitivanja i eventualne sanacije cjevovoda. U završnoj su fazi radovi na precrpnim stanicama, te je potrebno još sanirati prometne površine. Obavljaju se pripreme za provedbu tehničkih pregleda da bi se mogle ishoditi uporabne dozvole. Izgradnja uređaja za pročišćavanje je također pred završetkom i planiramo završetak većine radova do sredine svibnja.

Kakve su brojke, odnosno postotci priključenosti na kanalizacijsku i na vodovodnu mrežu?

Od ukupno 45.212 kućanstava u Međimurju prema popisu stanovništva iz 2021. godine na vodovodnu mrežu je priključeno 82 posto, odnosno 37.141 kućanstava, dok je mogućnost priključenja čak 99,7 posto. Kod odvodnje su brojke, na našu žalost, puno manje. Priključena su 19.103 kućanstva odnosno 42 posto, dok je izgrađenost sustava odvodnje 60 posto.

U područjima u kojima postoje izgrađeni sustavi odvodnje, priključenost je u prosjeku 70 posto. Pozivam sve koji se još nisu priključili na  sustave, da to učine što prije, jer na taj način štite okoliš, ali i utječu na krajnju cijenu vodnih usluga. Što je veći broj korisnika priključenih na sustave, veći će biti i prihodi od vodnih usluga, više će biti sredstava na raspolaganju za održavanje sustava, što pak neposredno utječe i na cijenu. Niti Međimurskim vodama, a vjerujem niti Međimurkama i Međimurcima nije u interesu da represivnim metodama “potičemo” ljude na priključenje.

Kakva je situacija što se tiče gubitaka vode u vodovodnoj mreži? 

Gubitci vode su sastavni dio funkcioniranja vodoopskrbnih sustava s obzirom da niti jedan sustav nije u potpunosti vodonepropustan. Količina gubitaka ovisi o određenim parametrima kao što su starost sustava, konfiguracija i vrsta terena, vrsta i kvaliteta materijala cjevovoda, vrsta i broj potrošača (priključaka), tlak u sustavu, stupanj tehnološkog razvoja i opremljenost tvrtke koja upravlja sustavom, te organizaciji i edukaciji. Osim što uključuje curenja, puknuća i istjecanja na distribucijskom sustavu, u gubitku vode sadržana je i voda za ispiranje cjevovoda, za vatrogasne potrebe, pranje vodospremnika i vodotornjeva, moguća krađa vode i slično.

Na razini cijele Hrvatske, prosječni gubitak vode na mreži iznosi oko 45 posto, dok je za Međimurske vode, za 2022. godinu, gubitak vode na mreži iznosio 23,56 posto. Ovo nas stavlja na sam vrh isporučitelja vodnih usluga koji dobro upravljaju sustavom. Što se tiče stanja cjevovoda, u Međimurju su počeci organizirane vodoopskrbe započeli šezdesetih godina 20. stoljeća. Vodovod u Čakovcu pušten je u pogon dana 25. studenog 1962. godine, a izgrađen je u sklopu poduzeća “Vodovod, poduzeće za gradski vodovod i kanalizaciju – Čakovec”. Taj datum smatramo službenim početkom organizirane vodoopskrbe u Međimurju.

Imate li problema s manjkom radne snage?

U Međimurskim su vodama zaposlena 162 radnika. U odnosu na prethodne tri godine ovaj broj radnika je stabilan, uz povremena odstupanja ovisno o prirodnim fluktuacijama (mirovina, preseljenja i slično). Prijašnjih godina bilo je problema sa zapošljavanjem kvalificiranih radnika kao što su vodoinstalateri ili rukovatelji strojevima, pa je tako i kad sam ja stupila na funkciju taj nedostatak bio prilično izražen, no unatrag šest mjeseci situacija se popravila i trenutno nemamo problema pronaći potrebne kvalificirane radnike. 

Piju li Međimurci i dalje najkvalitetniju vodu u Hrvatskoj?

Naravno! To da piju najkvalitetniju vodu proizlazi iz višegodišnjih Izvješća o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Analize vode u sklopu monitoringa izvorišta vode za piće obuhvaćaju čak 140 parametara gdje se uz osnovne pokazatelje dodatno ispituju i pesticidi, teški metali, mineralna ulja, virusi i drugo. U posljednjih 25 godina, svi su uzorci zdravstveno ispravni.

Dobre kvalitetu i zdravstvenu ispravnost pratimo i redovitim kontrolama internog laboratorija Međimurskih voda koji godišnje analizira oko 1000 uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz javnog vodoopskrbnog sustava, iz zdenaca, vodosprema i mreže. 
Zato možemo sa sigurnošću potvrditi da pijemo vodu odlične kvalitete koja je pod stalnim nadzorom te da toj vodi nije potrebna nikakva prerada, filtri i aparati za pročišćavanje. Godišnje izvješće o kvaliteti vode kao i pojedini nalazi te druge zanimljive informacije dostupni su na internet stranici Međimurskih voda.

A s obzirom da je 22.ožujak Svjetski dan voda i da se on ove godine obilježava sloganom “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, bilo kakav pozitivni pomak koji činimo u očuvanju voda, bez obzira kako on bio malen, čini razliku. Stoga pozivam sve Međimurke i Međimurce da pomognu u očuvanju voda i da se priključe na vodoopskrbu i odvodnju. Čuvajmo naše vode!

Što možemo očekivati vezano uz cijenu vode?

Cijena vodnih usluga koju danas plaćaju žitelji Međimurja je takva da pokriva sve potrebne troškove koje po zakonu cijena treba pokrivati. Trenutno ne planiramo povećavati cijenu. No, ukoliko cijena vode više neće biti dostatna za pokriće nužnih troškova za funkcioniranje i održavanje vodne infrastrukture, tad ćemo krenuti u ponovne kalkulacije. No do daljnjeg, cijena se neće mijenjati.

Daljinsko očitovanje vodomjera

Sustav daljinskog očitanja vodomjera na području Međimurja već postoji u višestambenim i poslovnim građevinama, za oko 3500 korisnika. S obzirom da vodne usluge koristi više od 40 tisuća potrošača, ovaj je projekt nije kratkoročni nego ga planiramo provoditi tijekom naredne tri godine, dok u ovoj godini namjeravamo uspostaviti sustav daljinskog očitanja vodomjera za otprilike 10 tisuća potrošača. Trenutno pripremamo postupak javne nabave, a po provedenom postupku započet ćemo s primjenom.

Daljinsko očitanje korak je k digitalnoj transformaciji koja će nam omogućiti daljnje smanjenje gubitaka vode, bolje upravljanje sustavom, optimalizaciju procesa i troškova te povećati zadovoljstvo korisnika radi bolje preciznosti i brže reakcije na eventualne kvarove i druge anomalije u sustavu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.543

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije