Recept za orehnjaču prenosi se iz generacije u generaciju
Miris domaće orehnjače nešto je čemu je teško odoljeti.
Rado viđena na svakom obiteljskom stolu domaću orehnjaču odlikuje
fin okus, meko tijesto i bogat nadjev. Ovaj tradicionalni kolač
priprema se u brojnim obiteljima diljem Međimurja, a vrijedne
kuharice prenose recept iz generacije u generaciju.
Evo kako se priprema. U šalicu toplog mlijeka stavite dizati
svježi kvasac te tomu dodate malo šećera i brašna. U zdjeli
miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane
pjenast, postepeno dodajući brašno i mlijeko te na kraju dignuti
kvasac. Tijesto miješajte tj. tucite u zdjeli dok se ne počne
odvajati od kuhače, ili se poslužite mikserom sa spiralnim
nastavcima, te ga ostavite sat vremena na toplome da se digne. Za
to vrijeme pripremite nadjev. Zagrijete mlijeko sa šećerom i
prelijete preko mljevenih oraha. Po želji, u smjesu možete dodati
naribanu koricu limuna i rum ili pak grožđice. Kad se tijesto
diglo podijelite ga na dva dijela, razvaljajte i nafilajte
nadjevom od oraha, a potom zarolajte i stavite u nauljen i
pobrašnjen lim. Prije pečenja orehnjaču premažite jajetom. Peče
se oko sat vremena na temperaturi od 160 stupnjeva. Dobar tek!
Sastojci za tijesto:
– 400 g glatkog brašna
– 200 ml mlijeka
– 60 g šećera
– 2 žumanjka
– 80 g maslaca
– svježi kvasac
– naribana korica limuna
– malo soli
Sastojci za nadjev:
– 500 g mljevenih oraha
– 200 ml mlijeka
– 150 g šećera
– naribana korica limuna
– žlica ruma
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na
društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog
deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici
i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i
razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu
recepti@emedjimurje.hr