NA PET DESTINACIJA

FOTO Pet studijskih putovanja za učenike i nastavnike Srednje škole Prelog

Spajanje ugodnog s korisnim uvijek je dobitna kombinacija

Dokazalo se to još jednom tijekom proteklog mjeseca (od 20. do
23. veljače 2023. godine) kada je u okviru projekta ReCeZa
organizirano pet trodnevnih studijskih putovanja srednjih škola
uključenih u taj EU projekt.

Učenici i nastavnici Srednje škole Prelog, Srednje škole Zabok,
Gospodarske škole Varaždin te Turističko ugostiteljske i
prehrambene škole Bjelovar bili su u studijskoj posjeti Opatiji,
Malom Lošinju, Rovinju, Poreču, te Regionalnom centru
kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Osijek.

Na studijskom putovanju u Opatiju upoznali su se s konceptom
poslovanja i mogućnostima razvoja karijere u okviru hotelskog
poduzeća Liburnija hoteli, koje ih je primilo i organiziralo
razgled kompanije i stručne radionice. Prošetali su uz stručno
vodstvo i “kraljicom hrvatskog turizma”, bajnom Opatijom, te
upoznali njene turističke čari. Posjetili su i Park prirode Učka,
te OPG Depoli, gdje su se upoznali s ekološkom proizvodnjom meda,
razgledali zbirku starih alata, pogledali sunčanu elektranu, te
kušali brojne lokalne specijalitete.

Oni koji su se uputili u Mali Lošinj imali su prilike upoznati se
s organizacijskom strukturom hotelskog poduzeća Jadranka i
sudjelovati na stručnim radionicama vezanim uz razvoj karijera i
mogućnostima zapošljavanja u toj kompaniji. Vidjeli su i otočku
Karnevalsku povorku, posjetiti Veli Lošinj i njegove brojne
znamenitosti, odslušali predavanje na temu “Dobri dupini u
Jadranskom moru” u Institutu Plavi svijet, posjetili Muzej
Apoksiomen i Miomirisni otočki vrt i jeli najbolje domaće
specijalitete u lokalnim tradicijskim ugostiteljskim objektima.

U Rovinju su učenici i nastavnici imali organizirani prijem i
upoznavanje s organizacijskom strukturom i načinom rada hotelske
kompanije Maistra, te su imali radionice vezane uz razvoj
karijera i mogućnosti zapošljavanja unutar kompanije. Posjetili
su i Rovinjski akvarij, razgledali staru gradsku jezgru i crkvu
svete Eufemije. Bili su i u posjetu agroturizmu – stanciji
Collins, poznatoj po proizvodnji domaćih proizvoda poput salame
od magarca, magarećeg mlijeka, maslinovog ulja i tartufa.
Posjetili su i Limski kanal, te kušali brojne istarske
specijalitete.

Studijsko putovanje u grad Poreč uključivalo je posjet
hotelsko-turističkom poduzeću Valamar gdje su se upoznali s
njegovom organizacijom i načinom poslovanja, a ljubazni domaćini
su ih, kao i u ostalim destinacijama proveli kroz sve hotelske
odjele i službe. Razgledali su grad Poreč, obišli Eufrazijevu
baziliku, sudjelovali u radionici za razvoj karijera i
zapošljavanje u Valamaru, obišli Limski kanal, te pršutarnu i
stanciju Buršić. Upoznali su se načinom proizvodnje istarskog
pršuta, pancete, ombola i kobasica, te sve to i degustirali.

Svrha putovanja u grad Osijek bio je posjet Regionalnom centru
kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Osijek, koji je
smješten u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek. Voditeljica
Centra upoznala ih je s njegovim dosad provedenim te budućim
aktivnostima, smjerovima koje redovito obrazuju, stručnim
usavršavanjima i cjeloživotnim obrazovanjem. Gosti učenici i
nastavnici prezentirali su tradicionalnu kuhinju sjeverozapadne
Hrvatske pripremivši puricu s mlincima, štrukle, međimursku
gibanicu i klipiće, a domaćini iz Osijeka pripremili su i
prezentirali njihova tradicionalna jela, poput šarana na
rašljama, fiša i čobanca. Vremena je bilo i za posjet centru
Osijeka, obilazak Muzeja Slavonije i razgleda Osječke tvrđe.
Posjetili su i zanatsku pivovaru “Mali Div” gdje su mogli vidjeti
proizvodnju i rad pivovare uz degustaciju.

Bili su i u mjesto Kopačevo gdje su obišli obiteljsko
poljoprivredno gospodarstvo “Didin konak”. Voditelj objekta
proveo ih je po imanju i upoznao s ponudom koja uključuje
smještaj, restoran i vinariju, a nisu izostale ni brojne
degustacije.

Sva putovanja, prema riječima sudionika, bila su odlična, jer su
im omogućila dodatna znanja za razvoj u struci i budućem
profesionalnom razvoju. Puni dojmova i s brojnim fotografijama
svi su se vratili ozarenih lica, a dio cjelokupne atmosfere
dočaravaju njihove fotografije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije