JOŠ NEMA EPILOG

AFERA ATLANTA IZ 2009. GODINE I ustavni sud odbio bivšu ravnateljicu

Ustavni sud Republike Hrvatske objavio je da odbija ustavnu tužbu koju je u povodu presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnijela bivša ravnateljica Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec Zvezdana Treska

Podsjetimo. Treska je 2009. godine izazvala buru u javnosti, osobito među roditeljima tadašnjih učenika Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec, kad se pročulo da su, njenom inicijativom, u školu postavljeni dotada malo kome poznati predmeti, marketinškog naziva atlanta.

U kabinete i učionice raspoređeno je 12 predmeta za koje je ravnateljica kazala da su biogeneratori, odnosno da štite od patogenih zračenja. Zbog slučajeva oboljenja pojedinih djelatnika (jer je škola navodno sagrađena na lošem terenu), Treska se pravdala riječima da je željela zaštititi zdravlje zaposlenika i učenika. Kako je sama priznala medijima, atlante koje je kupila od bjelovarske tvrtke D & B (navodna štetna zračenja prethodno je izmjerio radiestezist Darko Maltar) koštale su oko 69.000 kuna.

No, upravo zaposlenici, ponajprije profesor povijesti Miljenko Hajdarović, učitelj glazbene kulture i tadašnji načelnik općine Šenkovec, a danas ravnatelj iste škole Vlado Novak te roditelji, prstom su uprli u ravnateljicu izrazivši sumnju u nenamjensko trošenje novaca.

S druge strane, ona se branila i tvrdnjom da se radilo o orkestriranom napadu pojedinaca, sve članova jedne stranke – HNS-a, odnosno političkom linču (ravnateljica je bila članica HDZ-a). Organiziran je i prosvjed da bi naposljetku bila smijenjena, a zatim je dobila i izvanredni otkaz. Kad se medijska bura utišala zaredale su sudske tužbe.

Treska je tužila školu, škola je tužila Tresku. Ona je primjerice osporavala razrješenje s mjesta ravnateljice zatraživši reviziju te odluke i od Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je reviziju međutim odbacio. Najnovijim odlukom, sad je i Ustavni sud odbacio ustavnu tužbu, dajući za pravo Vrhovnom sudu. Iz podužeg obrazloženja, izdvajamo ključni dio, a to je da zadaća Ustavnog suda nije presuđivati umjesto nadležnih sudova…ni baviti se pogreškama koje su navodno napravili sudovi, osim ako su povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zaštićene Ustavom…

Treći početak

S druge strane, protiv Treske se već godinama vodi kazneni postupak zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je nabavkom atlanti financijski oštetila školu jer se radi o uređajima koji ne ulaze u obveznu standardiziranu opremu u školama niti su potrebni za realizaciju odgojno-obrazovnog rada s učenicima…
I taj proces, kako smo posljednji put pisali prije godinu dana, predstavlja pravu trakavicu.

Naime, početkom prošle godine Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Čakovcu kojom je Treska bila oslobođena optužbe. To je bilo treće vraćanje postupka na početak! Prvi je puta bila proglašena krivom, no nakon žalbe, drugostupanjski sud presudu je ukinuo i predmet vratio na ponovni postupak.

I tada je donijeta osuđujuća presuda, no nakon ponovne žalbe – sve iznova. U trećem je postupku, Treska proglašena nevinom, na što se međutim žalio DORH, pa će sad uslijediti još jedan proces.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3592

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije