MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC

PROSLAVA 70. ROĐENDANA Zanimljive aktivnosti protezat će se kroz cijelu 2024., glavna proslava 29. svibnja 

Muzej Međimurja Čakovec 2024. godine slavi 70. obljetnicu svog postojanja, a proslava će se brojnim aktivnostima obilježiti kroz cijelu godinu

Kako je rekla ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, Gradski muzej Čakovec osnovan je 19. veljače 1954. godine kao ustanova, a osnovao ga je Narodni odbor Općine Čakovec. Novootvorena ustanova definirana je kao kompleksan muzej zavičajnog tipa, a što je i dandanas. Muzej je u počecima imao dva zaposlenika: direktora i kustosa Aleksandra Schulteissa, akademskog kipara te Stjepana Leinera, administrativnog službenika, fotografa i preparatora. 

– Datum otvaranja muzejskoga stalnog postava konstantno se pomicao, a konačno otvorenje muzeja javnosti dogodilo se na dan 29. svibnja 1955. godine. Tog se dana obilježavala i deseta godišnjica Oslobođenja Jugoslavije, pa je otvorenje posvećeno toj obljetnici u čast, a pokrovitelj otvorenja bio je Karlo Mrazović Gašpar. Novi stalni postav muzeja posjetila je 2161 osoba, rekla je Maša Hrustek Sobočan. 

Otvorene su četiri izložbene prostorije stalnoga postava u vanjskoj zgradi Staroga grada. Kvadratura prostora za izložbene prostorije te za ured i muzejsku čuvaonicu iznosila je u vrijeme otvorenja muzeja 136 m². U vrijeme otvorenja muzejski fundus brojio je 854 predmeta. Formirane su ove zbirke: arheološka, etnološka, historijska, kulturno-historijska, zbirka NOB-a, umjetnička i numizmatička.

Usporedbe radi navodimo da danas Muzej Međimurja Čakovec raspolaže s fundusom od gotovo 31 000 predmeta podijeljenih unutar 53 zbirke. Uspoređujući ove dvije brojke može se zaključiti da je muzej tijekom godina vrlo uspješno i intenzivno provodio svoju sakupljačku politiku. Prvotne zbirke s vremenom su prerasle u Arheološki, Etnografski, Kulturno-povijesni i Povijesni odjel s mnogim specijaliziranim zbirkama.

Stari grad Čakovec stavljen je pod zaštitu države Jugoslavije i dobiva status kulturno-historijskoga spomenika Rješenjem Konzervatorskoga zavoda Hrvatske u Zagrebu s datumom 1. srpnja 1955. godine.  Godine 1962. vlasnikom Staroga grada postaje Muzej koji 1965. godine mijenja ime u Muzej Međimurja Čakovec.

Vizualni identitet i logotip povodom 70. godišnjice muzeja izradila je akademska umjetnica Rusa Trajkova. 

Kako je istaknuo župan Matija Posavec, obilježava se 70. godine našeg najvrijednijeg, kulturnog spomenika i institucije. Međimurje u svojoj povijesti, tradiciji, kulturi i prirodnim ljepotama nadilazi svoju veličinu. 

– Odlučili smo to snažno sačuvati, jer kroz kulturu i najviše projiciramo naš identitet koji je naša najveća vrijednost. Obnovom Rizinice unijeli smo novi život u cijeli taj prostor. Vidi se to po broju posjetitelja, raznim manifestacijama, izložbama i svega što Muzej radi. Ovih 70 godina je jasni pokazatelj da nam se kultura isplati, moramo ju čuvati te u nju ulagati, rekao je župan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije