GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE

KAKVO JE STANJE NA TRŽIŠTU RADA Visoki porezi i dalje su glavni krivac što plaće u privatnom sektoru ne mogu biti veće!

U Međimurskoj županiji danas je održana 118. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji

Usvojen je Dnevni red s točkama Usvajanje Skraćenog zapisnika s 117. sjednice  Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji održanoj 12.prosinca 2023. godine, nadalje informacija  o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji za 2023. godinu, stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji i kretanje na tržištu rada u Međimurskoj županiji.

Kako je istaknuo predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Elvis Novak, još je protekle godine bila rasprava o kretanju cijena proizvoda usluga i PDV-a te utjecaj na poduzetništvo i gospodarstvo, a time sukladno i životni standard građana. 

– Stav o uvozu radne snage je takav da ako nema druge mogućnosti, ako nam za gospodarstvo nedostaje radne snage, ne možemo to spriječiti. Međutim, bilo bi puno bolje da plaće u Republici Hrvatskoj budu veće i da naši ljudi ne moraju odlaziti van u Europsku Uniju u potrazi za poslom. Onda bi i kroničan nedostatak radne snage bio puno manji. Uz to i da se minimalna plaća poveća, rekao je Elvis Novak. 

Ivan Senčar, poduzetnik iz Slakovca istaknuo je kako oni imaju malo drugačiji stav. Naravno da je lako reći kako treba povećati plaće, no na koji način i kako. 

– Bojim se, a govorim to iz poslodavačkog iskustva i vlastitog, poslodavci teško da će moći popratiti ovakvo povećanje plaća kao u javnom sektoru. Svi bi mi htjeli da naši djelatnici imaju velike plaće, no međutim to nije moguće u nekim gospodarskim granama. Porezna reforma nije dostatna da bi se takvo nešto moglo dogoditi. Mi smo upozoravali na PDV, i dalje tvrdim da je to jedan jako veliki problem te veliki krivac zašto veće plaće nisu moguće, rekao je Senčar. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije