ŠČim najviše volite krafne? S pekmezom ili ščokoladom?
U ovotjednoj rubrici ‘Kaj se fino peče?’ donosimo vam recept za slasticu koja je tipična za fašnička događanja. Gotovo da nema fašnika, maškara ili poklada bez ukusnih i sočnih krafni. Bez obzira volite li ih punjene pekmezom od marelice, čokoladom ili vanilijom, a možda i čiste, prva asocijacija na fašničke, pokladničke ili mesopusne dane mnogima su upravo krafne, popularna pokladna slastica, koja nas osvaja svojim zavodljivim mirisom te slatkim okusom friško ispečenog tijesta.
Stavite kvasac u toplo mlijeko i dodate žlicu šećera. U zdjeli promiješajte brašno, sol, limunovu koricu i ostatak šećera te dodajte smjesu s kvascem. Dodajte jaja, žumanjke i malo ruma, izmiješajte tijesto mikserom. Miksajući, postepeno dodajte maslac, a potom ostavite tijesto da se odmara. Oblikujte kuglice te ih ostavite da se dignu, a potom ih pržite u vrućem ulju, najprije s jedne strane, uz pokrivenu posudu, a zatim i s druge strane, otkrivene. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće, punite željenim nadjevom te posipate šećerom u prahu. U slast!
Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 20 g šećera
– 70 g maslaca
– 2 jaja
– 2 žumanjka
– 200 ml mlijeka
– 2 žlice ruma
– 20 g svježeg kvasca
– 2 vanilin šećera
– ribana korica limuna
– žličica soli
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr