Danas, 28. siječnja, obilježava se Međunarodni dan smanjenja emisije CO2
Znanstvenici potiču građane da smanje svoj ugljični otisak,
količinu štetnih plinova koji nastaju proizvodnjom i korištenjem
niza proizvoda i usluga te iz pratećeg otpada, piše Naturala.hr
Hrvatski STEM ambasadori kažu da na smanjenje ugljičnog otiska
što se pozitivno odražava na okoliš, utječu čak i male promjene
svakodnevnih navika koje građani mogu lako usvojiti.
Koje su sve naše navike štetne za okoliš?
“Više hodanja i više vožnje biciklom! To je najjednostavniji i
najprimjenjiviji savjet koji svatko od nas lako može uvrstiti u
svoju rutinu. Smanjujući vožnju u automobilu radimo nešto dobro
ne samo za svoj okoliš, nego i za svoje zdravlje”,
objašnjava Jana Požeg
Krišković, studentica
Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
koja u sklopu projekta ‘Razvoj mreže STEM ambasadora’ znanje
i vještine iz područja STEM-a prenosi na građane, u prvom redu
djecu i mlade.
Na stvaranje ugljičnog dioksida, pored vožnje automobilom,
autobusom, vlakom i zrakoplovom, među ostalim, utječu i
korištenje energije u kućanstvu, kupnja novih proizvoda i
prehrana!
Kako smanjiti potrošnju energije u kućanstvu
“Kako bi se smanjila potrošnja energije u kućanstvu, potrebno je
gasiti svjetla i uređaje kada se ne koriste, žarulje zamijeniti
štednima te sobnu temperaturu regulirati pomoću termostata. Pri
izboru novog uređaja preporučuje se provjeriti koliko energije
troši. Umjesto stolnog računala može se kupiti prijenosno kojem
je potrebno manje električne energije”, poručuju STEM ambasadori
školarcima.
Inače glavni savjet zaštitara prirode vezan uz kupnju je kupovati
manje, tj. kupovati ono što je uistinu potrebno. U trgovinu se
preporučuje ponijeti vlastitu višekratnu vrećicu te birati
proizvode iz rinfuze, tj. bez jednokratne ambalaže.
Ključno pitanje – ‘Koliko ću puta ovo nositi?’
Pri izboru proizvoda treba dati prednost onim dugotrajnima,
primjerice umjesto odjeće brze mode birati onu koja se može
nositi godinama. Staru je robu moguće kupovati, prodavati i
donirati. Prije svake kupnje novog odjevnog predmeta potrebno je
postaviti si pitanje: “Koliko ću puta ovo nositi?”
STEM ambasadori kažu kako je kod izbora hrane dobro birati onu
koja se uzgaja u podneblju u kojem čovjek živi. Na smanjenje
ugljičnog otiska pozitivno utječe i smanjenje udjela mesa u
prehrani, posebice crvenoga jer njegova proizvodnja troši mnogo
prirodnih resursa. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem
te ribom. Izuzetno je važno da se hrana ne baca. Zato je važno
planirati obroke te dobro raspoređivati i skladištiti kupljene
namirnice. Ako se u restoranu pojede samo dio obroka, ostatak se
može ponijeti kući, navodi Naturala.hr