Početak večere označio je pucanj iz topa Zrinske garde
U restoranu Stari grad održana je prva “Večera Zrinskih”. Riječ
je o trosatnoj enogastronomskoj poslastica koja je, uz podršku
Turističke zajednice Međimurske županije, predstavljena kao novi
turistički proizvod.
Okupljanje je počelo služenjem aperitiva ispred zidina Starog
grada gdje je goste dočekivao vlasnik restorana Jerko
Rajher. Pucnjem iz topa označen je početak večere, kad
su uzvanici, kroz špalir Zrinske garde ušli u restoran.
U uvodnom djelu pročitano je “Moje drago serce”, dirljivo pismo
koje je grof Petar Zrinski napisao svojoj voljenoj Katarini
Frankopan, dan uoči pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu. Uslijedilo
je otvaranje pjenušca sabljom koji je poslužen uzvanicima te
obraćanje domaćina.
– Predivan atrij palače ”Zrinski” u Čakovcu inspirirao nas je na
stvaranje potpuno nove priče koja će, sigurni smo, oduševiti
svakoga gosta koji Međimurje želi upoznati još više.
Oslanjajući se na bogato povijesno okruženje Starog grada i
naslijeđe starih međimurskih kuharica “Kuharska knjiga Čakovečkog
dvora obitelji Zrinski” i “Hrana, kuhinja i blagovanje u dobar
Zrinskih” pripremili smo ovu kulinarsku gozbu zaboravljenih jela
starih 400 godina, rekao je Rajher te poželio ugodan boravak u
restoranu.
Brojni uzvanici, predstavnici Turističke zajednice, medijskih
kuća, udruga, privatni poduzetnici, ali i pojedinci uživali su u
jedinstvenoj večeri od pet slijedova hrane pripremljene prema
originalnoj recepturi iz doba velikaša.
Za couvert su poslužena dimljena pačja prsa na pogači s
dressingom od bosiljka. Hladno predjelo bila je hladna salata sa
sporo kuhanom junetinom na džemu od ljubičastog luka, s kremom od
aromatiziranog kruha s češnjakom, emulzijom šafrana i đumbira.
Slijed je nastavljen bistrom juhom od fazana s gris knedlom
punjenom mesom fazana i povrćem. Za glavno jelo serviran je
ragu od jelena na roladi od kruha, zec s povrćem te slatka
mrkvica i matovilac. Večera je zaokružena desertom, ružom od
jabuke i tijesta na kremi od vanilije i flambirane šljive. Prava
poslastica! Usto, služena su i međimurska vina.
Pored Zrinske garde doživljaj “Večere Zrinskih” upotpunila je i
sopranistica Tamara Korunek. Kako je bilo
pogledajte u našoj foto i videogaleriji…