VEČERA ZRINSKIH

VIDEO I FOTO Kulinarska gozba zaboravljenih jela pripremljena prema originalnoj recepturi iz doba velikaša

Početak večere označio je pucanj iz topa Zrinske garde

U restoranu Stari grad održana je prva “Večera Zrinskih”. Riječ
je o trosatnoj enogastronomskoj poslastica koja je, uz podršku
Turističke zajednice Međimurske županije, predstavljena kao novi
turistički proizvod.

>> Prva Večera Zrinskih

Okupljanje je počelo služenjem aperitiva ispred zidina Starog
grada gdje je goste dočekivao vlasnik restorana Jerko
Rajher
. Pucnjem iz topa označen je početak večere, kad
su uzvanici, kroz špalir Zrinske garde ušli u restoran. 

U uvodnom djelu pročitano je “Moje drago serce”, dirljivo pismo
koje je grof Petar Zrinski napisao svojoj voljenoj Katarini
Frankopan, dan uoči pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu. Uslijedilo
je otvaranje pjenušca sabljom koji je poslužen uzvanicima te
obraćanje domaćina. 

– Predivan atrij palače ”Zrinski” u Čakovcu inspirirao nas je na
stvaranje potpuno nove priče koja će, sigurni smo, oduševiti
svakoga gosta koji Međimurje želi upoznati još više. 
Oslanjajući se na bogato povijesno okruženje Starog grada i
naslijeđe starih međimurskih kuharica “Kuharska knjiga Čakovečkog
dvora obitelji Zrinski” i “Hrana, kuhinja i blagovanje u dobar
Zrinskih” pripremili smo ovu kulinarsku gozbu zaboravljenih jela
starih 400 godina, rekao je Rajher te poželio ugodan boravak u
restoranu. 

Brojni uzvanici, predstavnici Turističke zajednice, medijskih
kuća, udruga, privatni poduzetnici, ali i pojedinci uživali su u
jedinstvenoj večeri od pet slijedova hrane pripremljene prema
originalnoj recepturi iz doba velikaša.

Za couvert su poslužena dimljena pačja prsa na pogači s
dressingom od bosiljka. Hladno predjelo bila je hladna salata sa
sporo kuhanom junetinom na džemu od ljubičastog luka, s kremom od
aromatiziranog kruha s češnjakom, emulzijom šafrana i đumbira.
Slijed je nastavljen bistrom juhom od fazana s gris knedlom 
punjenom mesom fazana  i povrćem. Za glavno jelo serviran je
ragu od jelena na roladi od kruha, zec s povrćem te slatka
mrkvica i matovilac. Večera je zaokružena desertom, ružom od
jabuke i tijesta na kremi od vanilije i flambirane šljive. Prava
poslastica! Usto, služena su i međimurska vina. 

Pored Zrinske garde doživljaj “Večere Zrinskih” upotpunila je i
sopranistica Tamara Korunek. Kako je bilo
pogledajte u našoj foto i videogaleriji…

picture

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije