Jeste li se već okušali u pripremi međimurske gibanice?
Međimurska gibanica prepoznatljiv je i specifičan kolač.
Sastoji se od nekoliko slojeva vučenog tijesta sljubljenih sa
četiri nadjeva lokalnih i dostupnih namirnica, nadjevom od oraha,
maka, jabuka i sira. Riječ je o svojevrsnoj gastronomskoj
kreativnosti koji u konačnici daje kraljevski rezultat. Stoga vam
u današnjoj rubrici “Kaj se fino peče’”, u suradnji s LAG-om
‘Međimurski doli i bregi’ predstavljamo recept upravo za ovu
slasticu rađenu prema uputama poznate međimurske kuharice
Slađane Herman.
Na samom početku pripreme međimurske gibanice potrebno je
zamijesiti tijesto, podijeliti ga na pet jednakih dijelova,
premazati uljem i ostaviti da se odmori pola sata.
Kad se tijesto odmara pripremaju se nadjevi od sira, maka, oraha
i jabuka. Sir je potrebno pomiješati sa šećerom, solju, jajima,
vanilin šećerom, limunovim sokom i limunovom koricom. Ukoliko je
sir slabije ocijeđen može se dodati malo griza. Pomiješajte mak
sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Orahe
pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim
mlijekom. Prije mljevenja oraha potrebno ih je peći u zagrijanoj
pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva kako bi se pojačala aroma.
Jabuke je potrebno oguliti i naribati te im dodati šećer, vanilin
šećer, sol, cimet i limunov sok. Naribanim jabukama može se
dodati malo krušnih mrvica kako bi se kod pečenja bolje povezale
i bile sočnije. Vučeno tijesto narežite na pet jednakih dijelova
veličine lima za pečenje i razvucite.
Lim za pečenje premažite rastopljenim maslacem, stavite na dno
list vučenog tijesta te rasporedite pripremljen nadjev od oraha.
Na orahe stavite list vučenog tijesta te po njemu rasporedite
nadjev od maka, a potom na njega rasporedite pripremljeni nadjev
od jabuka. Zatim na tako pripremljen nadjev od jabuka stavite
list vučenog tijesta te na njega rasporedite prethodno
pripremljen nadjev od sira. Nakon što se rasporede svi nadjevi
potrebno je staviti zadnji list vučenog tijesta koje se premaže
kiselim vrhnjem. Kod pripreme gibanice potrebno je voditi računa
da svaki nadjev bude iste debljine kako bi se ravnomjerno ispekli
te kako bi gibanica bila oku primamljivija.
Pripremljenu gibanicu prije pečenja potrebno je na nekoliko
mjesta probosti nožem kako kod pečenja ne bi došlo do odvajanja
slojeva. Peče se u pećnici sat vremena na 170 stupnjeva, odnosno
dok ne porumeni. Gibanicu ohladite te ju prilikom serviranja
posipajte mljevenim šećerom. U slast!
Nadjev od sira:
1 kg svježeg kraljev sira
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica pola limuna
sok pola limuna
žličica soli
Nadjev od jabuka:
2 kg naribanih jabuka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
žličica soli
sok pola limuna
Nadjev od oraha:
400 g mljevenih oraha
100 g šećera
100 ml ruma
400 ml mlijeka
Nadjev od maka:
400 g maka
100 g šećera
100 ml ruma
400 ml mlijeka
Vučeno tijesto:
500 gr glatkog brašna
450 ml mlake vode
50 ml ulja
žličica soli
Ostali sastojci:
200 ml kiselog vrhnja
100 g maslaca
50 g krušnih mrvica
50 g griza
50 g mljevenog šećera