Zvjezdicama i drugim božićnim kolačićima nekada se ukrašavao bor
Božić je. Na blagdanskom stolu mogu se naći razni kolačići, a među njima posebno mjesto zauzimaju linzeri ili zvjezdice. Predsjednica Društva žena Mursko Središće Nada Turk s nama je podijelila recept za ove popularne kolačiće koji ju svojim posebnim okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo.
– Zamijesite prhko tijesto i ostavite ga da stoji u hladnjaku barem sat vemena. Tijesto razvaljajte sasvim tanko, a zatim kalupima izrežite oblike. Polovici zvjezdica izdubite rupe u sredini. Posložite ih na papir za pečenje i pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva. Zvjezdice namažite marmeladom, spojite i posipajte šećerom u prahu, pojasnila nam je Nada te otkrila da uvijek koristi isključivo domaću marmeladu.
– Kolač nije zahtjevan, ali iziskuje dosta vremena, a mi umirovljenici ga imamo napretek, kroz smijeh nam je rekla Nada te dodala – Sve je to ‘igrača’!
– Zvjezdice su tradicionalni kolač koji pripremamo za Božić. Recept je star preko 40 godina. Kad sam bila mala zvjezdicama i sličnim kolačićima te jabukama ukrašavali bi bor. Drugih ukrasa nije bilo. No, kako smo bili željni svega, ovakvi ukrasi nisu dugo potrajali, dodala je naša sugovornica.
Sastojci:
– 300 g glatkog brašna
– 200 g maslaca
– 100 g šećera
– 2 vanilin šećera
– jaje
– marmelada
– šećer u prahu
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr