I dok danas stotine vinarija proizvodi pjenušce, prije dvadesetak godina u Hrvatskoj se proizvodilo jedva stotinjak tisuća boca tradicionalnog pjenušca, koji nije posve lako pronalazio put do potrošača.
Stoljetna tradicija vinogradarstva i vinarstva međimurske obitelji Štampar, 2013. godine proširena je i na proizvodnju pjenušaca. Unutar samo devet godina za svoj su pjenušac Urban White osvojili brojne nagrade i priznanja. Spomenimo onu najvažniju, osvojenu zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, što je sjajan uspjeh za Međimurje, ali i za rastuću hrvatsku scenu pjenušavih vina.
– Urban White vinificiran je isključivo od pušipela, odležavao je 22 mjeseca na kvascima, a degoržira se tri mjeseca prije izlaska na tržište, podsjeća David Štampar.
Prefiks Urban ovom pjenušcu dolazi od mikrolokacije Sveti Urban gdje je smješten njihov “Grand Cru” vinograd, a bazno vino za izradu dobiveno je od grožđa koje je brano ručno, sredinom rujna. Urban White krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u čašu iz nje se širi mnogo sitnih, živahnih i brzih mjehurića.
Prema opisu poznatih sommeliera, kod mirisa se prvo javlja lijepa nota zelene jabuke, koju prati nota bijelog cvijeća te malo ogrozdine, a potom nota marelice koju prati nota korice kruha i nota kvasca, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, ali krasi ga svježina te jako dobra mineralnost.
Jedan od najboljih hrvatskih pjenušaca
Kult Plave Kamenice čini grupa novinara, fotografa, sommeliera, enologa, chefova i gastronomskih stručnjaka koje spaja strast prema hrani i vinu i dugogodišnje profesionalno iskustvo, a upravo oni ističu Štamparov Urban White kao hrvatski pjenušac broj jedan kao alternativu najpoznatijim brendovima.
Redakcija Kulta Plave Kamenice, prvo je ipak konstatirala da hrvatski pjenušci ne mogu podsjećati na šampanjce pa ih ni ne treba uspoređivati sa šampanjcima te u svom vodiču hrvatskih pjenušaca usporedila vina proizvedena tradicionalnom metodom.
Urban White Vinarije Štampar apostrofirali su kao jedan od najboljih hrvatskih pjenušaca jer je na mirisu ugodan, svjež i lepršav, a okusom trajan, elegantan i harmoničan. Preporučaju ga korisiti kao aperitiv, uz kamenice, omlet s gljivama, kremasti rižoto, tjestenine, quiche…
Urban White možete nabaviti kod obitelji Štampar, ali i u trgovini Magma u Čakovcu.