Idući korak je zaštita međimurske gibanice kao nematerijalne baštine Međimurja
U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja predstavljena je
monografija “Međimurska gibanica”. Kako je naglasila predsjednica
LAG-a “Međimurski doli i bregi” Sanja Krištofić
ova monografija rezultat je aktivnosti na projektu “Okusi
domaće!” koji provode sa svojim partnerima. Uz niz provedenih
aktivnosti prepoznali su i potrebu za promocijom međimurske
kulinarske povijesne baštine što je rezultiralo izdavanjem
monografije o međimurskoj gibanici.
– Znakovito je da smo se sva tri LAG-a usmjerili na promociju
vidljivosti naših slastica koje su nekako zapostavljene u odnosu
na slanu kulinarsku baštinu. Međimurska gibanica doista je
kraljica među kolačima, koja plijeni svojim okusom i izgledom, te
je zaslužila ovo tiskano izdanje, rekla je između ostalog Sanja
Krištofić.
– Međimurska gastronomija je upravo kao i međimurska gibanica.
Ima toliko finih slojeva baš kao i gibanica te je jedan od bitnih
dijelova međimurskog turizma. Mogu reći da je taj kolač jedan od
najpoznatijih kolača u Hrvatskoj, a sve ga više prepoznaju i
gosti iz inozemstva, naglasio je Rudi Grula
direktor Turističke zajednice Međimurske županije.
Monografija je tiskana u 1.500 primjeraka te obiluje
visokokvalitetnim fotografijama za što je zaslužan Studio Reci
DA. Tekstove su pisali gastronomski stručnjak i književnik
Veljko Barbieri i viša kustosica Muzeja
Međimurja Janja Kovač.
Zadovoljstvo izdavanjem ove monografije nije krio ni župan
Matija Posavec te je najavio idući korak –
zaštitu međimurske gibanice kao nematerijalne baštine na razini
Republike Hrvatske, a kasnije i Europske unije.
U sklopu promocije monografije održana je i radionica izrade
međimurske gibanice koju je vodila vrhunska kuharica
Slađana Herman.