Međimurska gibanica danas je prepoznatljiv i specifičan kolač: između listova tankog tijesta jedan iznad drugog dolaze četiri nadjeva, a na vrh vrhnje
U četvrtak, 01. prosinca 2022. godine održana je radionica za izradu tradicionalne međimurske slastice “međimurske gibanice”. LAG Međimurski doli i bregi je organizirao radionicu u sklopu projekta suradnje LAG-ova “Okusi domaće!” s ciljem edukacije i promocije slatkih jela međimurske kuhinje i usmjerio se na kraljicu naših slastica – međimursku gibanicu.
Radionicu međimurske gibanice, na kojoj su zajednički sudjelovali projektni partneri i brojne članice našeg LAG-a, vodila je Slađana Herman, nastavnica u Srednjoj školi Prelog i chef u restoranu Herman. Sudionicima radionice, voditeljica je detaljno prezentirana izradu međimurske gibanice i otkrila brojne slastičarske trikove koji pridonose bržoj pripremi i nadasve ukusnoj izvedbi gibanice. Polaznici su u dobroj atmosferi i međusobnoj razmjeni iskustava uspješno svladali pripremu četveroslojne, bogato nadjevene i vrlo kalorične međimurske slastice, koju su na kraju i svi sa zadovoljstvom degustirali.
Ova radionica bila je uvodni događaj u sljedeću aktivnost LAG-a
Međimurski doli i bregi u sklopu navedenog projekta – priprema i
izrada monografije o međimurskoj gibanici, kako bi naša
najpoznatija slastica dobila pažnju koju zaslužuje te da se s
njezinim nastankom i izradom upozna što veći broj ljubitelja
slastica izvan našeg Međimurja.
LAG Međimurski doli i bregi, LAG Mura-Drava i LAG Moslavina
provode međuteritorijalni projekt suradnje “Okusi domaće!” koji
je usmjeren na razvoj ruralnog/gastronomskog turizma te na
jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske
baštine.
Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”.