DVODNEVNA KONFERENCIJA

TERME SVETI MARTIN Dvodnevna konferencija o aktivnoj i zdravijoj Europi

Dvodnevna konferencija o aktivnoj i zdravijoj Europi

U Termama sveti Martin održava se dvodnevna konferencija “Sportska izvrsnost Europskih regija i gradova – Aktivna i zdravija Europa” koju organizira Ministarstvo turizma i sporta u suradnji sa Zajednicom športskih udruga i saveza Međimurske županije.

>> AKTIVNA I ZDRAVIJA EUROPA Sportska izvrsnost Europskih regija i gradova

– Ova konferencija je odlična prilika da razmijenimo primjere dobre prakse s onim regijama i gradovima koji to već jesu odradili, kao naša županija i neki drugi gradovi, a i da pomognemo budućim kandidatima da se lakše apliciraju za titulu Europske regije sporta kako bi znali što ih čeka na tom putu, rekao je Mario Vukoja dopredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije te dodao da je glavni benefit toga uključivanje što većeg broja građana u sportske aktivnosti, ali i veća prepoznatljivost Međimurja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

Na prigodnom otvorenju okupljenim uzvanicima obratili su se načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša i župan Međimurske županije Matija Posavec.

 – Drago mi je da je Međimurska županija domaćin jedne takve stručne konferencije. Međimurje je zaista primjer dobre prakse kao prva regija u Hrvatskoj koja nosi titulu Europske regije sporta i to će ući u povijest. To nam je omogućilo da smo tijekom cijele 2022. godine ugostili brojne manifestacije sportskoga karaktera i mogli promovirati naše sportske rezultate – na 105.000 stanovnika imamo 15.000 registriranih sportaša, 400-njak sportskih klubova i udruga. Također, puno se ulaže u djecu, sportsku rekreaciju, a ne samo profesionalni sport, a i pokrenut je veliki ciklus izgradnje sportske infrastrukture, od revitalizacije atletske staze, sportskih igrališta, adaptacije dvorane Graditeljske škole – naše najveće sportske dvorane. Drago mi je da nas je Europska komisija u tom segmentu prepoznala i da će isticati Međimurje kao primjer dobre prakse, poručio je Posavec.

Konferenciju je otvorila dr.sc. Martina Jeričević načelnica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje u Upravi za sport pri Ministarstvu turizma i sporta osvrnuvši se ujedno i na nacrt prijedloga Zakona o sportu.

– Najvažnija promjena nacrta prijedloga Zakona o sportu, a vezana je za ovu konferenciju je da se po prvi puta spominje financiranje sporta lokalne razine iz sredstava državnog proračuna. To je novost jer do sada nije postojala mogućnost da država direktno financira lokalni sport, već se to radilo putem javnih poziva i natječaja, naglasila je.

U sklopu dvodnevne konferencije održat će se niz prezentacija i panel rasprava o Europskoj regiji i gradovima sporta, važnosti tjelesne aktivnosti za građane te mogućnostima financiranja sporta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije