VELIKI POTHVAT

MATIJA KRZNAR Ama Dablam jedna je od najljepših planina, ali i najveći izazov Himalaje!

Ama Dablam je san svakog pravog alpiniste

Nakon tek godine dana od uspona na Mont Blanc, najviši vrh stare Europe i jedan od sedam vrhova, uspona na Aconcaguau u Argentini, najviši vrh obiju Amerika i Kilimanjaro, najviši vrh Afrike, mladi međimurski avanturist i poduzetnik Matija Krznar (35) odvažio se na novi pothvat – osvojio je Amu Dablam (6.812 m) po mnogima jednu od najljepših planina svijeta, ali i jedan od najvećih izazova Himalaje, planine koja je izazov i san za svakog pravog alpinistu, što zbog svoje iznimne tehničke zahtjevnosti, a što zbog vertikalnog terena.

Matijin prvi osvrt o pripremama i osvajanju ove planine zvane “Majčina ogrlica” prenosimo u cijelosti, a više detalja otkrit će nam i u skorašnjem podcastu u kojem ćemo ga ugostiti.

PUT DO HIMALAJE POPLOČEN RANIJIM ISKUSTVIMA

Nakon ekspresnog uspona na Mont Blanc prošle godine, počeo sam razmišljati o Himalaji i pripremati se za himalajski put. U ozbiljnom planinarenju potrebno je strpljivo i postepeno graditi izazove, a koji su ujedno priprema za velike stvari kojima stremite i u kojima se želite okušati. Put do Himalaje tako je bio popločen iskustvima iz Alpa, Južne Amerike i Afrike, kao svojevrsna potvrda ulaznice za himalajsku pozornicu.

Izvor: Matija Krznar

Po povratku s Kilimanjara u srpnju ove godine sve misli bile su mi usmjerene na novi i najveći izazov u Himalaji – planinu Ama Dablam visoku 6.812 metara, izazov za koji sam se svakodnevno pripremao puna tri mjeseca. Tu moram spomenuti cijenjenog Marina Bašića i Basic Gym One, čija kondicijska priprema te program snage i izdržljivosti su dali nevjerojatne rezultate u kratkom roku, a s dobrim osjećajem tijela i snage dobio sam dodatnu ‘injekciju’ samopouzdanja pred put u Nepal.

PET DANA TREKA DO BAZNOG KAMPA AME DABLAM

Od Lukle (aerodrom Tenzing-Hillary) na 2.850 metara nadmorske visine do baznog kampa Ame Dablam na 4.600 metara nadmorske visine je put od 45 kilometara koji se radi aklimatizacije prelazi u četiri dana. Nakon dana odmora u baznom kampu ide se na tzv. rotaciju gdje se najprije penjete do prvog visinskog kampa na 5.600 metara i tamo spavate. Idući dan penjete se do drugog visinskog kampa na 5.900 metara, gdje prolazite jedne od najzahtjevnijih tehničkih elemenata na planini. Među njima je i vertikalna stijena poznata pod nazivom “Yellow tower” (Žuti toranj), nagiba 80-90 stupnjeva! Nakon kratkog boravka u drugom visinskom kampu, vraćate se do prvog visinskog kampa i tamo noćite radi aklimatizacije na visinu. Po dolasku u bazni kamp imate dan odmora te ako su vremenski uvjeti pogodni, spremate se idući dan za završni uspon.

AMA DABLAM ILI “MAJČINA OGRLICA”

Završni uspon podrazumijeva da sa svom potrebnom opremom koja vam treba do kraja, a teži otprilike 15 kg, krenete prema visinskim kampovima. Nakon cjelodnevnog penjanja do prvog kampa, noćite i sutradan nastavljate opet, tehnički zahtjevnim penjanjem, do drugog visinskog kampa. Imate vremena za popodnevni odmor od par sati te se oko 22-23h navečer krenete pripremati za završni uspon.

Izvor: Matija Krznar

Završni uspon je trajao više od 12 sati, od drugog visinskog kampa do samog vrha Ame Dablam. Penjete se cijelu noć i negdje malo prije podneva idući dan stojite na vrhu. Samo penjanje na završnom usponu po neprekidnim strminama od 60-70 stupnjeva daju vam osjećaj da što se duže penjete sve ste udaljeniji od vrha. No, trenuci na vrhu Ame Dablam su kao ekstaza koja označava vrhunac života, a iznad koje se život ne može uzdići. Neprocjenjiva nagrada momenta za sav trud i nadljudske napore koji kulminiraju osjećajem zahvalnosti i ponosa.

HIMALAJSKI VIDIKOVAC

Vrh Ame Dablam poznat je kao jedan od najljepših himalajskih vidikovaca gdje vam se u obzorju ocrtavaju najviše planine svijeta. Kada se penjete do drugog visinskog kampa, zapadnim dijelom pruža se pogled na Pumori (7.161 m), Cho Oyu (8.201 m) šestu najvišu planinu na svijetu.

Izvor: Matija Krznar

Na vrhu se izoštrava pogled na Everest (8.848 m) i pored njega na Lhotse (8.516 m) četvrtu najveću planinu na svijetu. Uz njih se vidi Nuptse (7.861m) planina među najvišim sedamtisućnjacima, dok s istočne strane dominira po meni jedan od najljepših osamtisućnjaka – legendarni Makalu (8.481 m) peta najviša planina na svijetu, čiji grebeni sa sve četiri strane tvore jedinstvenu piramidu, dostojnu najvećeg mogućeg respekta u Himalaji.

NE MORATE SE POPETI, AL’ SE MORATE SPUSTITI

Nakon što se popnete na bilo koji vrh, osobito na onaj kao što je Ama Dablam, neizbježno je da ćete biti izmoreni i emotivno ispražnjeni, te je utoliko spust zahtjevniji od uspona. Spuštanje do baznog kampa traje dva dana, gdje u velikom dijelu spuštanja radite tzv. “rapelling” ili abseil užetom, pri čemu je potreban dodatan oprez u dinamici spuštanja i istodobnom priječenju stijene. Također, osim vas na planini su i drugi alpinisti s kojima se morate mimoilaziti i brinuti za vlastitu, ali i sigurnost drugih.

SAM U NEPALSKU AVANTURU

Na pothvat sam išao doslovno sam iz Hrvatske. U timu su bila dva vodiča i dva penjača, uz mene i jedan Australac. Za samu organizaciju ekspedicije odabrao sam nepalsku profesionalnu agenciju PROTREK ADVENTURE koja je osigurala sve potrebne logističke uvjete od treka do baznog kampa i visinskih kampova. U ovoj organizaciji osiguran mi je bio iskusni šerpa vodič s više od 15 godina iskustva, zajedno s kojim sam penjao izazovnu Amu Dablam. Kada se kandidirate za dozvolu za penjanje pri nepalskom Ministarstvu turizma, prijavljuje vas ovlaštena ekspedicijska agencija te vam se obavezno dodjeljuje certificirani šerpa vodič.

Izvor: Matija Krznar

‘MEĐIMURSKI USPON’ NA AMU DABLAM

Po certificiranju uspona u nepalskom Ministarstvu turizma bit će zapisano da je penjač rođen u Čakovcu, dana 9. studenog 2022. godine ispenjao Amu Dablam. No, tu nije kraj pothvatima Matije Krznara. S Ama Dablam otvorena je karta za najviše izazove u Himalaji – zaključuje Matija čije avanture možete pratiti na njegovom blogu

Izvor: Matija Krznar

VAŽNO: Fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije