Proslavi Martinje uz čašu vina

DANAS JE MARTINJE! Konzumiranje umjerenih količina vina može produžiti životni vijek!

Ako se pije u umjerenim količinama, vino može imati brojne prednosti za nas i naše zdravlje, a povodom Martinja izdvojile smo neke od njih

Martinje ili blagdan svetoga Martina diljem
srednje Europe slavi se u skladu s tradicijom i mnogim običajima
– 11. studenoga je datum na koji je 397. godine pokopan Sveti
Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda. Legenda kaže da
je Sveti Martin bio veliki ljubitelj vina te da je i sam je bio
vinogradar, a njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede
običaj krštenja mošta. Zato se u sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji
na dan sv. Martina njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog
pretvaranja mošta u mlado vino, takozvano “krštenje vina” odnosno
blagoslov vinograda.

Danas je zato idealan dan da se počastiš čašom vina, jer ono može
biti itekako dobro za tebe. Ljudi piju vino već tisućama godina,
a njegove dobrobiti dobro su dokumentirane. Nova istraživanja i
dalje sugeriraju da umjereno pijenje vina – otprilike čaša dnevno
– ima neke svoje prednosti. Koje to? Saznaj u nastavku!

Vino sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva.
Kronična upala može se smanjiti prehranom, smanjenjem stresa i
tjelovježbom. Mnoge namirnice imaju moć smanjiti upalu, a smatra
se da je vino jedna od njih. Studije sugeriraju da spoj nazvan
resveratrol u vinu ima protuupalna svojstva i može biti od
koristi za zdravlje. Jedna studija na 4461 odrasloj osobi
pokazala je da je umjerena konzumacija vina povezana sa smanjenim
upalnim odgovorom. Sudionici ove studije sami su prijavili svoj
unos alkohola. Oni koji su konzumirali do 40 ml alkohola dnevno
imali su manje upale od onih koji nisu pili.

Štoviše, u studiji koja je uključivala 2900 žena, one koje su
svakodnevno pile čašu vina imale su značajno smanjene upalne
markere u usporedbi sa ženama koje su se suzdržavale od alkohola.
Naravno, iako je istraživanje obećavajuće, potrebno je više
studija kako bi se bolje razumjele protuupalne prednosti vina.

Studije pokazuju da osobe koje konzumiraju umjerene količine vina
imaju smanjenu stopu srčanih bolesti. Istraživači vjeruju da
visoka koncentracija antioksidansa polifenola u crnom vinu
može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka,
visokog kolesterola i metaboličkih bolesti. Neka istraživanja
sugeriraju da pijenje crnog vina može smanjiti krvni tlak kod
osoba s visokim krvnim tlakom, što može smanjiti rizik od srčanih
bolesti.

Naravno, ne treba ni spominjati da prekomjerna konzumacija
alkohola može imati negativne učinke na zdravlje srca,
uključujući povišeni krvni tlak i veći rizik od razvoja srčanih
bolesti. O tome da li umjereni unos vina koristi zdravlju srca
ostaje rasprava jer se istraživanja na ovom području nastavljaju.

Postoji mnogo namirnica i pića bogatih antioksidansima, a
vino je jedno od njih. Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju
oštećenja stanica uzrokovana upalom i oksidativnim stresom.
Grožđe ima visoku razinu polifenola, koji su antioksidansi
za koje se pokazalo da smanjuju oksidativni stres i upalu. Budući
da crno vino ima više antioksidansa od bijelih sorti grožđa,
pijenje crnog vina može povećati razinu antioksidansa u krvi u
većoj mjeri nego pijenje bijelog.

Zapravo, jedno dvotjedno istraživanje na 40 odraslih osoba
pokazalo je da dnevno konzumiranje 400 ml crnog vina povećava
antioksidativni status. Viši antioksidativni status povezan je sa
smanjenim rizikom od bolesti. Na primjer, pijenje crnog vina
povezano je sa smanjenim rizikom od Alzheimerove i Parkinsonove
bolesti, koje su povezane s oksidativnim stresom.

Povremena čaša vina može smanjiti rizik od anksioznosti. Međutim,
prekomjerno pijenje može imati suprotan učinak, stavljajući nas u
veći rizik od ovog stanja, zato ga treba konzumirati u umjerenim
količinama.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje umjerenih količina vina
kao dio zdrave prehrane može produžiti životni vijek zahvaljujući
visokom sadržaju antioksidansa u vinu.

Nedavne studije čak su sugerirale da crno vino može potaknuti
rast korisnih crijevnih bakterija, što može poboljšati markere
metaboličkog sindroma kod ljudi s pretilošću, piše
žena.rtl.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije