TROJICA MEĐIMURSKIH BRANITELJA

MI VAS NE ZABORAVLJAMO! Na današnji dan 1991. poginuli Željko Pongrac, Branko Kos i Vlado Štampar

9. studenog 1991. godine, u borbenoj akciji, kao pripadnici Specijalne jedinice policije 'Roda', život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos i Vlado Štampar čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni

Željko Pongrac rođen je 1964. godine. Početkom ratne 1991. godine pristupio je policiji. Bio je prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog Sela u svibnju te godine. Kao pripadnik Specijalne jedinice policije ‘Roda’ iz Varaždina, bori se na vukovarskom ratištu. Početkom studenog sa svojom jedinicom odlazi u Đakovo, gdje 9. studenog, prilikom pokušaja proboja neprijateljskih linija, pogiba u selu Karadžićevo. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998., te su pokopani na čakovečkom groblju.

Branko Kos također je rođen 1964. godine, a u obranu zemlje uključuje se na samom početku Domovinskog rata kao policajac u PU Varaždinskoj. Također je bio pripadnik ‘Roda’, te je poginuo u istoj akciji pokušaja proboja neprijateljskih linija. Kos je pokopan u Varaždinu, a u Kuršancu mu je podignuto spomen-obilježje.

Vlado Štampar također je kao pripadnik specijalne policije u obranu uključen od početka. Već na proljeće i ljeto 1991. godine bio je u Ogulinu, Petrinji, Kostajnici te na kraju u Slavoniji. I on je sudjelovao u istoj akciji, no njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno niti je sa sigurnošću utvrđena njegova sudbina.

Nek im je vječna slava i hvala.

Foto: Anja Dobranić

Spomenik palim herojima u Karadžićevu, snimljeno 17. studenog 2021. godine

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije