SINČIĆ MARTIN UČI UZ OCA

SVETI URBAN U vinariji Roberta Horvata: Pravi posao tek kreće

Kod njega uvijek je nešto novoga

Berbe su pretežno gotove, ali pravi posao za naše vinogradare i vinare tek kreće. Roberta Horvata iz Vinarije Horvat u Svetom Urbanu zatekli smo, naravno, u podrumu. A gdje je on, tu je kad dođe iz škole i prvašić Martin koji sve pozorno prati. 

– Ovih dana radimo prvi pretok nakon fermentacije. Vino se potom stavlja na fine taloge, nešto se miješa na njima, a nešto ne. Pripremamo se za izlazak s mladim vinima, kod nas je to pinot bijeli, rekao nam je Horvat. Inače, bijeli pinot rijetki imaju, kaže nam da vino od njega u Međimurju proizvode samo dva vinara te da ga još dvojica stavljaju u mješavinu. 

– Naši gosti izrazito ga vole, čak bi se moglo reći da je to vino diglo našu vinariju – kaže. Na pitanje što su prvo brali, uključuje se Martin i kao iz topa pali: “Sauvignon!” Njegov otac na tren se zamislio, pogledao etikete na tankovima i morao se složiti. Potom nam je pokazao nešto novo:

– Ovo je rakija iz 2019., napravljena od sorte pušipel brane krajem listopada. Nije za prodaju, to je bilo za probu, da vidimo možemo li se i u tome naći. Zaključak? Zašto ne, moglo bi se. Zanimljivog je voćnog karaktera, kaže Horvat. 

Kod njega uvijek je nešto novoga, poznato je da je na njegovim površinama krenula klonska selekcija i brendiranje pušipela. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.521

Jeste li ikad kušali rakiju od pušipela?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije