Kod njega uvijek je nešto novoga
Berbe su pretežno gotove, ali pravi posao za naše vinogradare i vinare tek kreće. Roberta Horvata iz Vinarije Horvat u Svetom Urbanu zatekli smo, naravno, u podrumu. A gdje je on, tu je kad dođe iz škole i prvašić Martin koji sve pozorno prati.
– Ovih dana radimo prvi pretok nakon fermentacije. Vino se potom stavlja na fine taloge, nešto se miješa na njima, a nešto ne. Pripremamo se za izlazak s mladim vinima, kod nas je to pinot bijeli, rekao nam je Horvat. Inače, bijeli pinot rijetki imaju, kaže nam da vino od njega u Međimurju proizvode samo dva vinara te da ga još dvojica stavljaju u mješavinu.
– Naši gosti izrazito ga vole, čak bi se moglo reći da je to vino diglo našu vinariju – kaže. Na pitanje što su prvo brali, uključuje se Martin i kao iz topa pali: “Sauvignon!” Njegov otac na tren se zamislio, pogledao etikete na tankovima i morao se složiti. Potom nam je pokazao nešto novo:
– Ovo je rakija iz 2019., napravljena od sorte pušipel brane krajem listopada. Nije za prodaju, to je bilo za probu, da vidimo možemo li se i u tome naći. Zaključak? Zašto ne, moglo bi se. Zanimljivog je voćnog karaktera, kaže Horvat.
Kod njega uvijek je nešto novoga, poznato je da je na njegovim površinama krenula klonska selekcija i brendiranje pušipela.
*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.521
Jeste li ikad kušali rakiju od pušipela?