PRIČE IZ BOLNICE

ŠTEFANIJA REŠETAR Posao medicinske sestre instrumentarke iznimno je stresan, ali kada ga jednom naučiš i zavoliš, shvatiš da je vrlo lijep!

U čakovečkoj bolnici napravi se 15 do 20 operacija dnevno, rekla nam je prvostupnica sestrinstva Štefanija Rešetar glavna sestra Centralnog operacijskog bloka

Štefanija Rešetar glavna je sestra Centralnog operacijskog bloka i centralne sterilizacije Županijske bolnice Čakovec. Na tu je funkciju došla 2015. nakon niza godina iskustva na operacijama kao sestra instrumentarka. Otkrila nam je naša sugovornica u ovotjednoj Priči iz bolnice.

Rodom iz Donjeg Vidovca, Štefanija je nakon završene osnovne škole upisala Srednju medicinsku školu u Varaždinu. Pripravnički staž odradila je na Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec, a onda se zaposlila na Jedinici intenzivnog liječenja gdje je provela tri godine. Tada joj se pružila prilika za rad u operacijskom bloku Bolnice, što je spremno prihvatila te je tu i danas.

– Na mjesto glavne sestre Centralnog operacijskog bloka došla sam prije sedam godina. Te su godine, 2015. obnovljene operacijske sale. U Centralnom operacijskom bloku imamo šest operacijskih sala u traktu i jednu van trakta. Imamo artroskopsku, traumatološko-ortopedsku, abdominalnu, ginekološku, vaskularnu i otorinsku salu. Prema tim salama slažemo i raspored za operacije. U svakoj sali nalazi se pripremljeni materijal koji je potreban za određenu vrstu operacije, rekla nam je Rešetar.

Operacijske sale Županijske bolnice Čakovec nisu bile renovirane još od izgradnje 1974. Kada se krenulo u njihovu obnovu 2015., nakon dugih 40-ak godina, vodilo se računa da to bude po vrhunskim medicinskim standardima, tako da slobodno možemo reći da su operacijske sale u Čakovcu jedne od najsuvremenijih u Hrvatskoj.

Voditelj Centralnog operacijskog bloka i centralne sterilizacije je dr. Dražen Krištofić, ujedno i pročelnik Službe kirurških djelatnosti. U operacijskom bloku je zaposlen 21 djelatnik, što prvostupnica sestrinstva, a što medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom, dok centralna sterilizacija broji devet djelatnika zajedno s bolničarkom.

Posao sestara instrumentarki iznimno je stresan te zahtijeva puno strpljenja i koncentracije. – Radni dan počinje mi u 7:30 ujutro. Dan ranije u dogovoru s voditeljem operacije, napišemo program rada. Prvo ujutro održimo sastanak, a nakon toga se raspoređujemo po operacijskim salama. U svakoj sali su dvije instrumentarke. Jedna je “oprana” i sterilna instrumentarka, a druga je nesterilna i ona poslužuje sterilnu kolegicu koja je za stolom i instrumentira, rekla je glavna sestra te dodala – Obično nam je zauzeto 4-5 sala dnevno. Imamo definiran operacijski program gdje točno piše koje operacije se izvode u kojoj sali i toga se pridržavamo. Dnevno znamo imati 15-20 operacija.

– Iza operacijskih sala nalaze se sterilni koridori gdje nam stoji sva sterilna roba i potrebni materijal. Nakon završetka operacije svaka se sala posprema, instrumenti se liftom šalju dolje na sterilizaciju, sala se počisti i pripremi za sljedeću operaciju. To su dosta brze izmjene tako da u jednoj sali znamo napraviti 4-5 operacija dnevno. One najduže operacije znaju potrajati 10-12 sati, ali to je svega par puta godišnje, rekla je Štefanija te dodala da se sali, u dogovoru s timom, sluša prigodna glazba.

– U operacijskoj sali oko pacijenta je cijeli tim ljudi – liječnik, operateri, anesteziolozi… dobro smo uhodani i odlično funkcioniramo, rekla je

– Nakon operacija u službi ostaju dvije kolegice instrumentarke. One su tu do 19.30 sati, kada dolazi noćna smjena koja opet nastavlja rad do jutra. U to vrijeme nema planiranih operacija, ali nikad se ne zna kad mogu dovesti ozlijeđenog pacijenta kojemu je hitno potrebna operacija, dodala je.

– Pored sobe za pripremu imamo i tzv. recovery ili sobu za buđenje u koju smještamo pacijente nakon operacija. Tu anesteziološke tehničarke nadgledaju pacijenta i prate potrebne parametre, tlak, puls, kisik… U sobi za buđenje pacijent ostaje i do sat vremena, dok se u potpunosti ne razbudi i tek onda ide na odjel, rekla je.

U ovom poslu najvažnije je mentorstvo starijih kolegica i kolega. – Budući da je u Hrvatskoj tek ove godine uveden program usavršavanja za operacijske medicinske sestre – instrumentarke, mi podučavamo jedni druge, osobito kada nam dođu mlade kolegice, otkrila nam je te dodala – Stalno se unaprjeđujemo i usavršavamo, odlazimo na edukacije, izvode se nove operacije, dobivamo novi instrumentarij i moramo biti u toku, rekla nam je Štefanija koja je paralelno uz posao završila studij prvostupništva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

– Svaka operacija je stresna. Koliko god znaš i pripremiš se, nikad se ne zna što se tijekom operacije može zakomplicirati. Dosta je to stresan posao, ali kada ga jedanput naučiš shvatiš da je jako lijep i posebno ga volim, otkrila nam je Štefanija te se požalila da joj, otkako je postala glavna sestra, dosta vremena oduzima administracija, ali unatoč tome zna povremeno biti i u sali.

Što pak se tiče samih operacija, rekla nam je da se u Centralnom operacijskom bloku obavlja sve. Na dan kada smo ih posjetili imali su hitan carski rez, ali i eksplantaciju organa koju je obavila posebno obučena ekipa iz KB Merkur.

Nešto drugačija organizacija posla bila je za vrijeme epidemije koronavirusa. Operacije se nisu obavljala u Centralnom operacijskom bloku već u operacijskoj sali Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, u skafanderima, sterilnim mantilima i rukavicama. Iako im je bilo vruće, sve je odrađeno bez teškoća.

VRIJEME ZA SEBE

Štefanija je članica Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata. Iza nje je Domovinski rat i pandemija koronavirusa, no i dalje predano obavlja posao u kojem uživa. Kad nije na poslu slobodno vrijeme rado provodi sa suprugom Josipom, također medicinske struke, koji radi u kliničkom laboratoriju Županijske bolnice Čakovec. Osim u svom domu u Novom Selu Rok, uživa u dugim šetnjama, vožnji biciklom i planinarenju. Često odlaze u posjetu svojim sinovima u Njemačku, a najviše se raduje 9-godišnjem unuku Luki. Stariji sin Davor je oženjen, završio je srednju ekonomsku školu, dok je mlađi Vedran inženjer medicinske radiologije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije