Bleiburg kao simbol zločina, stradavanja i strahota

Oko osam tisuća ljudi prema podacima austrijske policije u subotu se okupilo na bleiburškom polju. Među njima bilo je i mnoštvo Međimuraca.

– Bleiburg je simbol stradavanja i strahota, i svi koji su danas ovdje trebaju biti ponosni, a oni koji su nas se odrekli donijeli su sramotnu odluku da odustaju od križnog puta – kazao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a i župan Osječko-baranjske županije  i dodao da je dio vladajuće koalicije i vlade ideološki sljedbenik pokrovitelja zločina na Bleiburgu, a neke je bivše saborske zastupnike javno deklarirao kao pripadnike srpskih paravojnih formacija, te bivšeg predsjednika Mesića prozvao za veleizdaju.

Zastave iz svih krajeva Hrvatske – Knina, Imotskog, Zaprešića, Zagreba, Hrvaca, Sinja te iz Širokog Brijega, Ljubuškog i Tomislavgrada vijore se na bleiburškom polju u povodu 67. godišnjice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta. Za razliku od prijašnjih godina, ove godine na Bleiburgu nije bilo predstavnika državnog vrha. Saborsko Predsjedništvo nedavno je ukinulo političko pokroviteljstvo nad komemoracijom za koju će još ove godine izdvojiti pola milijuna kuna iz proračuna.

Organizator puta iz naše regije u Bleiburg bila je Udruga Hrvatski domobran Ogranak Varaždin – Čakovec
Telefon: 099 333 4473 – 095 806 5329 – 098 182 6279
Email: udruga@hrdomobran-vzck.com

Tako na mjestima gdje su dosad sjedili predstavnici Vlade mjesta su zauzeli HDSSB-ovci predvođeni predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem, izaslanstvo HDZ-a koje čine Josip Salapić i bivši ministar branitelja Tomislav Ivić te Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Darinko Kosor (HSLS), Danijel Srb (HSP) te Marko Perković Thompson.

– Ove sam godine došla iz čistog protesta, kako bi pokazali da narod sam može biti pokrovitelj i da nam nije potrebno saborsko pokoroviteljstvo – rekla je Ruža Tomašić.

Na pitanje zašto predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije došla na komemoraciju Ivić je odgovorio da su trenutno svi u kampanji te da misli da bi se dolazak predsjednice protumačio kao skupljanje političkih poena, što nisu htjeli.

– Predsjednica je odlučila da neće doći ali smo se usprotivili odluci Hrvatskog sabora koji nije želio biti pokrovitelj komemoracije ove godine jer smatramo da bi Vlada danas trebala biti ovdje – dodao je Salapić.

U organizaciji udruge Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i Ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH održan je prigodan program i slavila se deveta misa na Bleiburškom polju. Procesiju i manifestaciju osiguravalo je 35 policajaca. Kako kaže jedan od djelatnika austrijskog MUP-a u njegovih 15 godina koliko nadzire skup incidenata još nije bilo.

Kod Hrvatskoga groba na mjesnome groblju u Loibachu na tragedije i žrtve rata podsjetio je i biskup šibensko-kninski Ante Ivas koji je kazao kako je hrvatski narod dobro upućen u ono što se prije 67 godina dogodilo te ponovno istaknuo kako je bleiburško polje svojevrstan simbol križnoga puta hrvatskog naroda.

‘Zabrinjava odluka Sabora da više ne bude pokrovitelj’

– Osuđujem svaki zločin, poštujmo žrtve Jasenovca, ali ne zaboravimo Bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta – rekao je Ivas te je dodao da osuđuje falsificiranje povijesti.

– Ovdje smo danas i zbog nesretne i zabrinjavajuće odluke Hrvatskog sabora da više ne bude pokrovitelj ovoga spomena. Jer, kažu da se ovdje nisu dogodile žrtve, nego tek neke vojske. Čuli smo tvrdnju da se ovdje dogodio zločin i križni putovi, tek “namah”, kao trenutni izljev mržnje što je tobože uvijek bilo i bit će u ljudskoj prirodi” – istaknuo je, prenosi IKA.

“Do danas u Hrvatskoj nije zaživjela niti jedna državna komisija ni ured za istraživanje komunističkih zločina”

Nažalost, do danas nije mogla u Hrvatskoj zaživjeti ni “Državna komisija”, niti “Ured za istraživanje i obilježavanje grobova žrtava komunističkih zločina”, dodao je. Držimo da sve to nije poruka mira nego nemira. Nije poruka pomirenja nego novih suprotstavljenosti i svađa. Ni poruka nove pravednosti nego novih nepravda. Nije lijek nego otrov. Nije poruka Istine nego povratak laži.

Nije poruka života nego smrti. Ne znamo kome je u interesu da se opet toliko otrova izlijeva u našu Hrvatsku? U isto pak vrijeme “neki političari ne pridaju gotovo nikakvu važnost, ili ne vidi, ili se prave da ne vide, da su sve glasniji oni koji se ne mire s ikakvom samostalnom hrvatskom državom, i oni koji imaju i teritorijalne pretenzije na račun RH pa čak s njima kriomice i surađuju, pregovaraju, izjednačavaju žrtve i agresore, ukidaju krivnje pogađaju se i “trguju!”.

U isto vrijeme se predlažu i donose vitalno važni zakoni za pojedince i čitav narod, “po hitnom postupku”, bez prave javne i demokratske rasprave: i to o životu, o obitelji, o začeću i rađanju, o odgoju o školi i vjeronauku. Opet nova zaduženja, rasprodaje, stečajevi, nezaposlenost, bujanje cijena i troškova života. I opet “u ime naroda” ali mimo naroda “odnarođeno”, prenosi IKA.

>>> Sve fotografije pogledajte u galeriji fotografija

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije