ŠEĆERA NI ZA LIJEKA

U TRGOVINAMA GA ČESTO NEMA A ljudi koji u kolicima imaju i po 15 kg? To su vinari, oni koji rade rakiju, pekmez…

- Nestašica šećera ne bi trebalo biti - tvrdi ministrica Marija Vučković

U velikim i malim trgovinama, kupci koji krenu u potragu za
šećerom često završe praznih ruku. Jedni trgovci ne žele
prodavati šećer po cijenama gdje nemaju zarade, a drugi ga ne
mogu ni nabaviti. Stoga, tko god vidi šećer, kupuje ga za svaki
slučaj, piše RTL.

Snježana iz Zagreba, govori: “Ne znam zakaj
ljudi kupuju u tolikim količinama. Stvarno ne znam, je l’ vino
rade ili kaj? Nemam pojma…”

Ivana, također iz Zagreba, govori: “Ne radim neke velike zalihe.
Normalno kupujem, kao i uvijek. Ništa pretjerano.”
I Đurđa govori: “Za niš ne gledam čega ima ili nema.
Kolko meni već treba, tolko budem valjda našla.”

Čim se spomene šećer, sve oči se upiru u jedinu preostalu
hrvatsku šećeranu, u Županji. U njoj je bila i ministrica
poljoprivrede koja uvjerava da nema razloga za brigu.

Ministrica poljoprivrede Marija
Vučković 
izjavila je: “Što se tiče problematike
dostupne količine šećera ona u ovom trenutku po svim našim
podacima nije upitna. Nestašica ne bi trebalo biti.”

Iz šećerane poručuju da su očekivali 700.000 tona šećerne repe.
Zbog suše, bit će je 25 posto manje. No i dalje će ga biti
dovoljno za hrvatske potrebe.

Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske
industrije šećera, govori: “Mi imamo svoje kupce koji su sve
vrijeme ove krize bili uz nas i prema njima ćemo ispoštivati ovu
mjeru. Nažalost, za druge kupce niti imamo kapaciteta da
spakiramo. Ono što je sad trenutno glavni problem na tim policama
je to godišnje doba u kojem se nalazimo. Znači svi vinari,
proizvođači rakije, džemova, to su ti ljudi koji u kolicima nose
15-20 kilograma šećera.”

Vinari, poput onih iz Zeline objašnjavaju da se o šećeru ove
godine moralo promisliti bolje no ikad. Mirko
Profuk
, vinar, govori nam: “Ljudi su već unaprijed
vjerovali da će doći na ograničenja kao što se i dogodilo, na pet
kila da mogu kupovati pa su neki napravili zalihe, a koji nisu
idu po tri puta po 5 kila.”

A nekad se zna dogoditi da se šećera doda malo više da se poveća
količina vina. Ivan Dragija, vinar, govori također: “Dobro,
a malo se poveća. Sam šećer isto daje tekućinu. Ako nam malo
fali, ha dodamo.”

No ove jeseni za to nema potrebe jer grožđe u sebi ima više
sladora što je samo po sebi garancija da će vino i bez šećera
biti dovoljno jako, a po količini će ga ionako biti dovoljno,
piše RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije