bijeli kruh

Sve opasnosti bijelog kruha: Za jednu skupinu je posebno nezdrav, a kod druge čak može potaknuti depresiju

Zanimljiva je to činjenica kojom ćemo otvoriti vječitu temu - je li bijeli kruh uistinu toliko nezdrav i što će se dogoditi u našem tijelu ako ga prestanemo jesti.

Talijani jedu bijelu tjesteninu, Kinezi bijelu rižu, Francuzi
bijeli kruh, a nijedan od tih naroda nije na vrhu ljestvice
pretilih ljudi u svijetu.

Zanimljiva je to činjenica kojom ćemo otvoriti vječitu temu – je
li bijeli kruh uistinu toliko nezdrav i što će se dogoditi u
našem tijelu ako ga prestanemo jesti.

Sve više ljudi prestaje jesti kruh kako bi držali dijetu bez
ugljikohidrata i izgubili kilograme. Nekoliko blogera je
pratilo što se događa s njihovim tijelom nakon što su iz
prehrane izbacili kruh, a rezultate su objavili na
društvenim mrežama, pa ih je prenio i portal Brightside. No je li
sav kruh štetan, ili ipak postoje zdrave varijante ovog
proizvoda?

Pšenični, raženi i punozrnati kruh su sasvim u redu. Ove vrste
kruha su zdrave, ali bijeli kruh nije tako dobar. U 20. stoljeću
brašno i kvasac su zamijenjeni, a kombinacija intenzivne energije
i aditiva u potpuno je pomjerila vrijeme koje je potrebno da
tijesto sazre. To je glavni razlog da prestanete jesti bijeli
kruh, čak i onaj vrhunske kvalitete. Ako još niste uvjereni, ovih
osam razloga objasniti će vam zašto ne biste trebali jesti bijeli
kruh.

1. Beskoristan proizvod

Kada se bere pšenica je puna vitamina, ali sve korisne tvari
nestaju kad se zrna obrađuju. Čak i vrhunska bijela brašna
zadržavaju samo oko 30 posto korisnih tvari koje su imale prije
obrade, a te tvari postanu ‘neaktivne’ nakon samo dva tjedna. A
rok trajanja brašna je oko godinu dana.

2. Nedostatak okusa

Priznajte da bijeli kruh nema okusa, ipak to je razlog zašto ga
mnogi vole. Kruh vas ne ‘sprječava’ da uživate u okusu mesa,
juhe, sira ili nečeg drugog što jedete s kruhom. No u usporedbi s
proizvodima od cjelovitog zrna brašna, bijeli kruh ne
poboljšava okus ostale hrane.

3. Toksičnost

Suvremeni svijet zahtjeva proizvodnju što više pšenice, pa
se ona uzgaja u što kratkim vremenskim razdobljima, a
poljoprivrednici ju špricaju pesticidima. Također joj
se dodaju brojne kemikalije kako bi se zaštitila od
glodavaca i gljivica. Na kraju, da bi brašno bilo
bijelo, proizvođači ga izbjeljuju istim tvarima koje
koristimo za pranje: benzoil peroksidom, persulfatima i klorovim
dioksidom. 

Prije nego kupite kruh, na pakiranju provjerite je li napravljen
od organskog ili rafiniranog brašna. Rafinirana ili pročišćena
brašna prolaze kroz opisane postupke, pa nemojte kupovati takav
kruh.

4. Problemi s kožom

Ono smo što jedemo. Uzrok problema s kožom možda je upravo vaša
prehrana – ako je bogata uglavnom proizvodima od brašna.
Naime, akne uglavnom uzrokuje gluten kojeg ima u kruhu.
Tijelo ne može izlučiti gluten pa nastaju crijevna oštećenja.
Prije odlaska kod dermatologa ili kozmetologa, probajte
promijeniti svoju prehranu.

6. Prerano starenje

Kao što već znate, bijeli kruh je proizvod koji ne sadrži nikakve
korisne tvari. Konzumiranje namirnica koje ne sadrže
vitamine onemogućava tijelu da ostane mlado. Dakle, oni koji
vole proizvode od rafiniranog brašna većinom izgledaju
starije, nego što zapravo jesu.

7. Ovisnost

Kruh je kao droga – bijelo brašno uzrokuje porast razine
šećera u krvi, pa kao rezultat raste inzulin. Kada pojedete
krišku kruha, šećer u krvi brzo naraste, ali i brzo
padne pa se osjećate loše i želite jesti još ‘brzih’
ugljikohidrata da bi se osjećali bolje. Takve drastične promjene
razine šećera u krvi mogu dovesti do dijabetesa.

Preporučeno
Najnovije