velika obnova nasipa

KONAČNO KREĆE OBNOVA NASIPA KOD PUŠĆINA Onakva strahota se više nikad ne bi smjela ponoviti!

Uskoro konačno kreće velika obnova nasipa Pušćine, no, što je s nasipom Gornji Hrašćan?

Prvog dana kolovoza Međimurska županija objavila je rješenje kojim Hrvatskim vodama javljaju da za rekonstrukciju nasipa Gornji Hrašćan nije potrebna procjena utjecaja na okoliš niti glavna ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu. Iz imena nasipa, jasno je koje naselje prvenstveno štiti. Proteže se od nasipa Parag do nasipa Pušćine. 
No, daleko je još do njegovog ojačanja. Naime, za prioritet je postavljen upravo nasip Pušćine. Stoga smo, ovim povodom, upitali načelnika Općine Nedelišće Nikolu Novaka kad će (konačno) početi njegova obnova. Našli smo se baš kod “plave kuće”, simbola stradanja Pušćina u velikoj poplavi prije točno deset godina! Tajming je bio dobar:

– Evo, kroz nekoliko tjedana trebali bi početi radovi na nasipu Pušćine. Mislim da izvođači samo moraju dovršiti neke radove u drugom dijelu Međimurja. Nasip će biti nadvišen i utvrđen. Vrijeme radi svoje, atmosferske prilike isto, a i miševi i štakori ga oslabljuju. Sve je riješeno, i dokumentacija i građevinska dozvola, izvođač i nadzor, potpisan je ugovor – kazao nam je načelnik Novak iako to nije u njegovoj ingerenciji. 

Posao vode Hrvatske vode, a Općina Nedelišće pomaže, prvenstveno kod rješavanja imovinsko-pravnih poslova s mještanima koji imaju parcele uz nasipe. Nije njemu na dušu ni ono što se dogodilo 2012. godine. Bio je tad doista mlad, ali dobro pamti ono čemu smo svi svjedočili.

– Ne želimo da se ono više nikad ponovi. Prije svega, ne želimo da nam opet iz Drave poljima dođe stogodišnja voda. A ako i dođe, nasip mora izdržati – kazao nam je načelnik ispred plave kuće u Pušćinama. 

Svi dobro znaju o kojoj je kući riječ, dominirala je u svim izvještajima jer je u udubini i dopola je bila potopljena. Voda je izbila vrata iz dovratnika i prava je sreća što nije bilo stradalih!

Stoga, prema načelnikovim riječima, kreće velika rekonstrukcija nasipa Pušćine.
I dobro da je tako, jer mještani su već gotovo digli ruke od svega, deset godina je doista previše. No, tako to ide. Velika rekonstrukcija počinje od nulte točke, državne ceste u Gornjem Kuršancu, pa uzvodno 3,4 kilometara.

Vratili smo se potom u razgovoru na nasip Gornji Hrašćan. On će (p)ostati posljednji u redu za obnovu; nasip koji štiti Parag je nov i snažan. 

– Koliko znam za taj je nasip izrađena projektna dokumentacija. Navodno bi do kraja godine mogla biti ishođena građevinska dozvola. Nasipi Pušćine i Gornji Hrašćan građeni su u otprilike isto vrijeme te su stoga u istom, lošem stanju – kaže načelnik Novak. 

Da je svemu tako potvrđeno nam je i u Hrvatskim vodama! Građevinska dozvola ishođena je i dalje, od ceste preko nasipa kod Pušćina, do prekida nasipa kod Gornjeg Hrašćana; i još par stotina metara.

Premjestiti obilježje?

Proučili smo i rješenje za nasip Gornji Hrašćan, to jest njegov preostali dio do nasipa Parag. Ide se po etapama. Pribavljena su mišljenja institucija te je zaključeno da neće biti značajnog utjecaja na okoliš. Nasip ionako već postoji pa neće biti krčenja šume, već samo šikare koja ga obrasta. Buka i prašina neće biti tog intenziteta da bi nekoga ili nešto ugrožavali, ionako je tamo poljoprivreda intenzivna.
– Negativni utjecaji na vode mogu se pojaviti u slučaju akcidentnih situacija prilikom izvođenja radova. To su izlijevanje goriva i maziva, nakon čega bi moglo doći do procjeđivanja u podzemne vode. Takva mogućnost mora biti svedena na minimum stručnim upravljanjem mehanizacijom te redovnim održavanjem strojeva i opreme – stoji u rješenju.

Ističu i da treba paziti na padanje građevinskog otpada s kamiona te odlaganje viška zemlje i otpada. 

– Na lokaciji raskrižja nerazvrstane ceste s nasipom nalazi se spomen-obilježje, grobište Sep. Ono je na samoj kruni postojećeg nasipa te treba provjeriti mogućnost izmještaja obilježja desetak metara dalje, u branjeno područje – dodaju.

Zaključeno je i da se ne očekuje značajan negativni utjecaj na dabrove, eje strnjarice, male sokolove i ravne potkornjake pa nije potrebna ocjena prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.513

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije