ČAKOVEC

UDRUGA SLIJEPIH ‘ZRINSKI’ Pikado kao izlaz iz svijeta tame!

Sportska udruga slijepih "Zrinski” okuplja slabovidne i slijepe osobe s područja Međimurja, ima desetak aktivnih članova, a natječu se ponajviše u igranju pikada

Kako doznajemo od potpredsjednika udruge Ivana Cilara, jedina su takva udruga u Međimurju, a aktivno djeluju unazad pet godina:

– Osnovali smo sportsku udrugu jer više nismo mogli djelovati kao sportska sekcija unutar udruge slijepih. Igramo pikado ligu na nacionalnoj razini, a jedan član udruge se natječe i u igranju šaha. U pikadu smo se ove godine plasirali na peto mjesto u ekipnom prvenstvu između osam ekipa, a u ekipi se natječemo u sastavu od dvije slabovidne i dvije slijepe osobe. Natjecanja su u pojedinačnim kategorijama te posebno u muškim i ženskim ekipama, ističe Cilar.

Iako se slijepe i slabovidne osobe mogu baviti velikim brojem sportova kao što su kuglanje, streljaštvo ili goalball, za nabavku opreme za te sportove potrebna su velika financijska sredstva pa je za sada pikado jedini sport koji se mogu priuštiti. Više o tome doznali smo od predsjednika udruge Nenada Štreka koji je ujedno trener ekipe, asistent i sve ostalo što treba:

– Udrugu finaciramo iz proračuna Grada i Županije te donacija, a najveći problem nam je rješavanje papirologije za natječaje i javne pozive. Tu moramo angažirati nekog da nam to ispuni, ističe Štrek. 

Kod igranja pikada slijepi igrači moraju nositi tamne naočale kako bi igra bila ravnopravna a kod bacanja strelica orijentira se prema zvuku. Slabovidne osobe natječu se pak prema svojim mogućnostima.

Ligaško natjecanje u kojem se natječu međimurski pikadisti od ostalih liga razlikuje se po tome što zbog financijskih ušteda, nema uzvratnih susreta, a turniri se igraju diljem Hrvatske.

– Ploča za pikado je ista kao i svugdje, a jedina razlika je što je svaki pogodak zabilježen zvučnom i govornom obavijesti, doznajemo od pikadista.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.513

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije