Važnost usluge osobne asistencije

DOSTI Tijekom provedbe projekta pruženo je preko 35000 sati usluge osobne asistencije

Okrugli stol je prigodnim riječima otvorila predsjednica Društva Miljenka Radović te je istaknula važnost pružanja usluge osobne asistencije za članove Društva.

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održalo je 30. kolovoza 2022. godine u zgradi Scheier okrugli stol na temu “Važnost usluge osobne asistencije” u sklopu projekta “Za bolji život IV” koji je usmjeren na razvoj usluge osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Sam projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom faza III”.

Okrugli stol je prigodnim riječima otvorila predsjednica Društva Miljenka Radović te je istaknula važnost pružanja usluge osobne asistencije za članove Društva. Posebno je istaknula potrebu reguliranja navedene usluge, odnosno uvrštavanje iste u socijalnu uslugu u okviru Zakona o socijalnoj skrbi kao i donošenje posebnog Zakona o pružanju usluge osobne asistencije.

Na okruglom stolu su prisustvovali korisnici usluge osobne asistencije, osobne asistentice, suradnici na projektu te predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije.

Uslugu osobne asistencije koriste osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima na području Međimurske županije. Cilj projekta je doprinijeti što većoj socijalnoj uključenosti i neovisnosti osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije. Tijekom provedbe projekta pruženo je preko 35000 sati usluge osobne asistencije. Održane su dvije edukacije osobnih asistentica te korisnika usluge osobne asistencije. Održana je i evaluacija pružanja usluge za korisnike usluge osobne asistencije i osobne asistente. Provode se supervizijski sastanci, redovito se obilaze korisnici usluge te se izrađuju i objavljuju članci u medijima zbog podizanja svijesti javnosti o važnosti usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom.

Nakon predsjednice Društva prisutnima se obratila socijalna radnica Lea Jurković. Upoznala je prisutne s pravnim okvirom i sustavom socijalne skrbi za osobe s invaliditetom u RH te napravila usporedbu uređenja usluge osobne asistencije s drugim zemljama EU, govorila je i o očekivanjima koja imaju korisnici i osobni asistenti od usluge osobne asistencije.

Zatim je riječ preuzela Zdenka Valjak, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, opisala je kompleksnost odnosa između korisnika osobne asistencije i osobnih asistenata te prenijela njihova iskustva u pružanju usluge osobne asistencije.

Potom se obratila zaposlenica na projektu, gđa. Mira Hajdarović, dala je kratki osvrt na rad kao osobna asistentica.

Predsjednica Društva, Miljenka Radović zahvalila se svim prisutnima te je nakon okruglog stola održan prigodni domjenak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije