Pjenušava priča iz Male Subotice

MALA SUBOTICA Danica i Dina Horvat poznate su kao majstorice od sapuna!

Izrađuju ih u svim bojama, oblicima i mirisima, a pri tome im mašte ne nedostaje

Torta od sapuna, cvjetni buket od sapuna, sapun kao suvenir ili pak pozivnice za vjenčanje od sapuna samo su dio njihove pjenušave priče. A sve je započelo prije sedam godina, i to u Varaždinu:

– Pohađala sam Srednju strukovnu školu u Varaždinu za kozmetičarku i tamo smo na nastavi učili o izradi sapuna. Zainteresiralo me pa sam se odlučila dodatno educirati. Krenula sam na edukaciju u Zagreb, a tamo sam kupila i prvi potreban materijal i kalupe, prisjeća se Dina sapunastih početaka.

Iako skeptičnu na početku, Dina je na mirišljave kreacije ubrzo navukla i majku Danicu pa danas zajedno provode dane u svojoj radionici sapuna u sklopu obiteljske kuće.
– Oko priče sa sapunima smo bili sumnjičavi sve dok ih nismo isprobali na vlastitoj koži, priznaje majka te dodaje:

– Danas nam je izrada sapuna izazov i opuštanje od posla, a kad radimo potičemo jedna drugu. Ja sam zadužena za isprobavanje novih kombinacija dok je Dina radilica, ističe Danica. Njihove kombinacije dobro su prošle i kod korisnika pa danas međimurski sapuni peru ruke diljem Europe, ali i u dalekoj Kanadi.

– Za izradu sapuna počeli smo saditi i aromatično bilje, a posadile smo i tikvu luffu. To je tikva koja kad se oguli ima spužvastu strukturu i nju također stavljamo u sapune pa imamo sapun od tikve, ističe Danica.

A kakve sapune vole Međimurci?

– Nema pravila ali prevladavaju citrusni i voćni mirisi, otkriva Dina te dodaje:

– Pokušavamo sapunima izaći iz okvira pa smo u njih počele stavljati i slike, pozivnice, igračke, sve što nam padne na pamet. Jedini je problem što ih onda ljudi čuvaju na polici umjesto da ih koriste, zaključuje mlada majstorica od sapuna.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.512

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije