Svježi kruh.
Količina sastojaka predviđena je za 4 manje štruce kruha, pa
ukoliko ne želite iskoristiti svu količinu tijesta u jednom
danu slobodno je ostavite u hladnjaku pokrivenu i
zamijesite je i sljedeći dan kako biste
ponovo imali svjež i topao kruh, predlaže gastroblogerica
Tatjana Miletić.
Domaći kruh s češnjakom i peršinom
Sastojci:
1 kg prosijanog brašna tip 400
200 ml mlakog mlijeka
200 ml maslinova ulja
1 paketić svježeg kvasca
1 žličica šećera
20 g soli
500 ml vode
Nadjev: 2-3 režnja češnjaka
šaka listova peršina
žlica maslinova ulja
prstohvat morske soli
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer i žlicu brašna, zatim
izmrvite kvasac, dobro promiješajte i
ostavite desetak minuta da naraste. U veću posudu
stavite brašno, dodajte sol, aktivirani kvasac i ulje.
Sve sjedinite i lagano dodajte vodu, uz stalno
miješanje kuhačom. Na pobrašnjenoj radnoj
površini mijesite tijesto desetak minuta
pa ga ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim ga
ponovo premijesite i formirajte željene veličine
štruca. Složite ih u lim koji ste obložili papirom za
pečenje. Laganim potezima, oštrim nožem zasijecite štruce na
nekoliko mjesta. Prekrite ih pamučnom krpom i
ostavite da narastu, oko dvadesetak minuta. Zasječene
džepove u tijestu ispunite nadjevom. U
prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na dno
stavite manju posudu s vrelom vodom (to će pomoći da se
napravi bolja korica), a zatim ubacite vaš kruh. Ne smijete
ga prepeći, a dužina pečenja ovisi o veličini štruca.
Idealno vreme je oko 45 minuta. Neka vam ostane nekoliko žličica
nadjeva, pa ga još malo dodajte u džepove kad je kruh
pečen. Želite li da vam korica kruha bude ljepša i
hrskavija pečeni kruh stavite na žičanu rešetku, prekrijte
ga ponovo krpom i pustite ga da malo “odleži”. Najbolje ga je
poslužiti i rezati kad se malo ohladi.