Supružnici Miser godinama dobivaju nagrade za ulje od lješnjaka, a nusproizvod prešanja je čips od lješnjaka kojeg nisu planirali proizvoditi, ali su ga kupci izvrsno prihvatili...
Supružnici Franjo i Silva Miser vlasnici su OPG-a od 2003. godine, a od 2008. bave se isključivo sadnjom i preradom lješnjaka. Ključna godina za zaokret u proizvodnji bila je 2012. kada je Franjo nakon operacije kralježnice u bolničkoj sobi razgovarao s cimerom koji je bio ravnatelj Uprave ekološke proizvodnje.
– Taj slučajan susret i razgovori o ekološkoj proizvodnji
potaknuli su u meni želju za poboljšanjem kvalitete proizvoda te
smo se u potpunosti okrenuli ekološkoj proizvodnji lješnjaka,
rekao je Franjo.
Uz prodaju samog ploda lješnjaka, supružnici Miser godinama
dobivaju nagrade za ulje od lješnjaka, a nusproizvod prešanja je
čips od lješnjaka kojeg nisu planirali proizvoditi, ali su ga
kupci izvrsno prihvatili kao zdravu grickalicu. Revoltirani
kupovnim namazima koji sadrže 13, 20 ili 40 posto lješnjaka
odlučili su napraviti njihov namaz koji sadrži samo lješnjak, a u
planu je i proizvodnja brašna, ispričao je Franjo koji je na
posljednjoj Agro Arki u Prelogu osvojio zlatnu medalju za
kvalitetu svojih proizvoda.
Franjo nas je ponudio i neobičnim toplim napitkom – espresom od
lješnjaka.
– Nema tu velike mudrosti. Za ovu deliciju vam treba naš namaz od
lješnjaka, aparat za kavu s nastavkom za paru i mlijeko, kaže naš
sugovornik.