SVAKA ČAST

POČEO SA 17 GODINA Marijan Mošmondor dao je krv čak 94 puta!

I ovo ljeto zavladala je nestašica krvi, a najtraženija je krvna grupa 0+

Ni tijekom ljetnih mjeseci, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije  s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec ne prestaju s organiziranjem akcija darivanja krvi nazvanima Sportaši daruju krv. Štoviše, upravo u špicama turističkih sezona dolazi do nestašica krvi, a iznimka nije ni ovo ljeto kad osobito velika potražnja vlada za grupom 0+. Međimurci, ne samo sportaši, već i drugi građani, neprestano pokazuju veliko srce. Porazgovarali smo s nekoliko darivatelja. 

Veteran s čak 94 darivanja je 69-godišnji Čakovčanin Marijan Mošmondor: 

– Počeo sam sa 17 godina, u drugom razredu srednje škole, nekako spontano. Odlazio sam i u Zagreb, Varaždin… Odazivao se akcijama u nizu međimurskih mjesta, a i dandanas sve prijatelje i poznanike nagovaram da počnu činiti isto. Darivanjem se dobivaju i pojedine povlastice, poput besplatnih sistematskih pregleda, ortopedskih pomagala i sličnog, a za velik broj darivanja i lijepi pokloni, kaže Mošmondor sa smiješkom pokazujući sat na svojoj ruci. I fizički je aktivan. Vozi bicikl, a unuk Lovro Kolac i njegovi prijatelji s Marijanom zaigraju i mali nogomet ili košarku na nekom od sportskih terena u gradu.

Igla nije bauk 

Šenkovčanin Dragutin Goričanec krv je dao 25. puta. Počeo je 2008. godine. 
– Meni neće nedostajati, a drugome će pomoći, možda i život spasiti, jednostavno opisuje razlog zbog kojeg je počeo davati krv. Na isto je potaknuo i svoju sestru Božicu Novak kojoj je u knjižicu upisano drugo darivanje. 

– Nema straha od igle. Nastavljam, entuzijastično kaže Božica. S njima je u društvu i Dragutinov šogor Franjo Bujan. Krv je dao nakon višedesetljetne pauze. U mladosti ju je darivao 15 puta pa prestao, da bi – na Dragutinov poticaj – nastavio. 

– Ovo predstavlja pomoć drugima na najjednostavniji i najlakši mogući način, ističe Franjo. 

Zlatko Vibović iz Čakovca krv je dao 48 puta. Počeo je iz praktičnog razloga za odsluženja vojnog roka u Beogradu. 

– Tko je dao krv dobio je tri dana dopusta, a onda je to postala navika, smije se. Na plemeniti čin potaknuo je i svojeg 25-godišnjeg sina Igora koji je zabilježio svoje 16. darivanje. Igor je inače svestrani sportaš. Član je Košarkaškog kluba Ivanovec, odnedavno trenira jiu jitsu, a dok je studirao u Rijeci igrao je i ragbi u tamošnjem klubu. 

– Ako si zdrav i još k tome u naponu snage, zašto ne dati krv?!, poručuje mladić. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije