PRIČE IZ BOLNICE

OTORINOLARINGOLOG MOHAMED RABIE CHAMAE Više sam Međimurac, malo Zagorac, a manje Sirijac!

Liječnik Mohamed Rabie Chamae gotovo cijeli radni vijek proveo je na Odjelu otorinolaringologije u Županijskoj bolnici Čakovec. Što ga je navelo da iz rodne Sirije dođe u Hrvatsku i ostane ovdje, otkrio nam je u ovotjednoj 'Priči iz bolnice'

– Tu sam već godinama. Gotovo cijeli radni staž proveo sam na Odjelu za uho, grlo i nos u Čakovcu. U Međimurje sam došao 1987. godine. Tu sam završio specijalizaciju i nastavio raditi. Nekad sam radio i u općoj praksi u ambulanti MTČ-a. Dobro je to funkcioniralo! – prisjetio se na početku razgovora Mohamed Rabie Chamae, dr.med.

Dr. Chamae rođen je u Siriji gdje je živio u Alepu, kako kaže, jednom od najljepših i najstarijih gradova na svijetu. Budući da potječe iz obitelji u kojoj mu je stric kirurg te ima 30-ak bratića liječnika raznih specijalizacija, od malena je znao da želi biti liječnik.

– U Hrvatsku sam došao 1975. godine, još za vrijeme bivše države. Imao sam rođaka koji je studirao u Zagrebu pa sam na njegovu preporuku došao. U Siriji su tada bila samo dva fakulteta za medicinu, a kako je bio ograničeni broj polaznika, trebalo je postići gotovo maksimalan broj bodova da bi se upisalo. Meni su falili bodovi pa sam odlučio doći ovamo. Najprije sam godinu dana učio jezik, a potom položio prijamni ispit i nastavio studirati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu – otkrio nam je dr. Chamae te nastavio – Nakon faksa je bilo obavezno raditi dvije godine u općoj praksi da možeš dobiti specijalizaciju. To sam odradio dio u Varaždinu, a dio u Čakovcu. Želja mi je bila specijalizirati opću kirurgiju! Dvije godine sam volontirao na kirurgiji u Varaždinu, no volonterima se ne pridaje toliko pažnje kao specijalizantima pa sam prekinuo i došao u Čakovec. Tu je bio raspisani natječaj za otorinolaringologiju te sam specijalizirao uho, grlo i nos, i mogu reći da sam dobro odlučio! – istaknuo je zadovoljno.

Liječnička profesija zahtijeva cjeloživotno usavršavanje. Dr. Chamae je završio poslijediplomski specijalistički studij iz onkologije te je bio član Hrvatskog društva za audiologiju i fonijatriju.

KIRURGIJA, PREVENTIVA, MALI ZAHVATI, ESTETIKA

Otorinolaringologija je i ambulanta i kirurška specijalnost, koja obuhvaća široko područje – pojasnio nam je dr. Chamae – Što se tiče uha, tu spadaju razni problemi, od upale, preko operacija, do smetnji i vrtoglavica koji se mogu povezati s unutrašnjim uhom. Ima dosta i operacija uha, ako se primjerice radi o perforaciji bubnjića, a tu spadaju i estetske operacije, kao što su odstojeće uši kod djece. Sada, kada je sezona kupanja češće su i upale zvukovoda ili srednjeg uha.

– Ima tu i patologija koje treba riješiti. Operacija sinusa, operacija nosa, devijacija nosa, iskrivljenost ili polipoza, čak i neke posebne operacije u vezi alergije da se oslobodi disanje jer nosne sluznice znaju nakon alergije biti hipertrofične. Tu spadaju i estetske operacije kod pacijenata koji imaju iskrivljeni nos ili nakon povrede. Radimo i hitne intervencije i povrede, te uklanjamo strano tijelo u uhu, grlu, nosu i jednjaku.

U “otorinu” spadaju i razne promjene na grlu i glasnicama, promuklost koja može upućivati na tumor ili polip. Ponekad je potrebno odstraniti samo tumor, a ponekad napraviti i radikalnu operaciju odnosno laringektomiju. – U našu domenu spada i operacija štitnjače, patologija na žlijezdama slinovnicama i zaušnim žlijezdama. Postoji i niz tumora kože kada je lice dugotrajno izloženo suncu – pojasnio je dr. Chamae.

Skoro svaki treći – četvrti problem spada u uho, grlo i nos – naglasio je dr. Chamae te dodao da je utjecaj na organizaciju posla u posljednje dvije godine imao i koronavirus. – To je bio veliki problem jer nam ljudi, koji bi mogli biti ugroženi, nisu dolazili. Sad, kad se situacija smirila pak nam dolaze masovno. Neki čak s metastazama ili tumorima, jer nisu ni shvatili ozbiljnost problema. Zato je sada veći pritisak, no hitne pacijente odmah rješavamo.

ODLIČNA SURADNJA OD POČETKA

Od dolaska u Čakovec pa do danas dr. Chamae je imao samo riječi hvale, i za suradnju, i za opremljenost bolnice. – Odlično sam primljen od kada sam došao! Tu mi je drugi dom! Organizacija je jako dobra. Složni smo i sve radimo kao ekipa! Kadgod netko dođe vanredno, pogledam ga. Usudim se reći da su najkraće liste čekanja upravo na “otorini”, jer dobro funkcionira i organizacija je dobra. Odličan smo tim! Kod nas dolaze i pacijenti iz drugih županija. Mislim da je Županijska bolnica Čakovec jedna od najljepših i najboljih u Hrvatskoj, i što se tiče funkcionalnosti, a i uređenosti i povezanosti struke. Ravnatelj dr. Igor Šegović brine se i maksimalno trudi da nam ništa ne fali i da imamo sve! – naglasio je dr. Chamae.

AKTIVAN I U MIROVINI

Dr. Mohamed Rabie Chamae je u mirovini tri godine, no i dalje radi. Dva dana u tjednu je u bolnici u Pakracu, a dan ili dva u Čakovcu. – Potrebe za liječnicima su takve da i dalje radim sve: u ambulanti, hitne i male zahvate, operacije, dežurstva… Ne predstavlja mi to nikakav problem! Radio sam toliko godina da mogu obavljati sve jer imam dosta iskustva! Za sada odlično funkcioniram i koliko god me zdravlje služi, radit ću!

U rodnoj Siriji nije bio unatrag 13 godina zbog rata. Živi u Varaždinu sa suprugom Snježanom, pedijatricom. Imaju dva sina. Stariji Samir je informatičke struke i radi u privatnom sektoru, a snaha je liječnica opće prakse. Mlađi sin Amir je završio menadžment sporta i turizma te radi u međunarodnim odnosima i diplomaciji u Krakowu u Poljskoj. Slobodno vrijeme rado provodi s obitelji, osobito s unukom Alekom (6).

– Hobi mi je lov! Posjećujem brojna lovačka društva. Imam dosta prijatelja koji me zovu. Nekad sam bio član LD Trčka iz Čakovca, no sada idem više kao gost – pohvalio se dr. Chamae te za kraj poručio – Lijepo je dok se čovjek osjeća dobro i može raditi! Šteta bi bilo da sam samo u mirovini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije