Renault-Nissan preuzima AvtoVAZ

Francusko-japanski konzorcij Renault-Nissan trenutno posjeduje 25% ruskog AvtoVAZ-a. No ne zadugo jer ova grupacija namjerava značajno pojačati svoju stratešku poziciju u Rusiji te u ovaj brand ulaže 4.3 milijarde kuna. Ta financijska injekcija Renault-Nissanu bi trebala donijeti čak 67.13% udjela u Ruskom auto gigantu.

Ranije ove godine Lada je s nama podijelila informaciju kako priprema novu limuzinu baziranu na Renaultovoj platformi. Nove informacije kažu kako će se njemu pridružiti još četiri nova modela koji će se izrađivati u obnovljenoj tvornici na jugozapadu Rusije. To postrojenje trenutno ima kapacitet proizvodnje od gotovo milijun automobila godišnje.

Uz spomenutu investiciju od 4.3 milijarde kuna Renault-Nissan je najavio i stvaranje partnerstva s državnom tvrtkom Russian Technologies čime će se količina dionica u Renaultovom “vlasništvu” popeti na 74.5%.

No ni tu nije kraj preuzimanja ovog ruskog proizvođača automobila jer će kroz tri godine spomenuti klaster kupiti preostale dionice tvrtke koje su trenutno u vlasništvu ruskog investicijskog fonda Troika Dialog.

Renault-Nissan je prošle godine u Rusiji prodao 879.000 automobila što je 33% ukupno prodanih vozila na tom prostoru. Kako bi taj udio i dalje rastao Renault-Nissan nastavlja s prebacivanjem svoje tehnologije u AvtoVAZ-ove tvornice.

Rusko tržište francusko-japanskom brandu trenutno je treće po važnosti nakon Amerike i Kine. Finalizacija ugovora koji su obje strane potpisale jučer trebala bi biti dovršena do kraja tekuće godine, donosi Automotoportal.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije