Bez obzira na to koliko ste zaposleni, redoviti ručak daje vam energiju i snagu, a osim toga dobar je i za metabolizam i raspoloženje.
Radni dani u tjednu mogu biti poprilično ubrzani i
puni obaveza, pa je sasvim logično da se može dogoditi da
zaboravite ručati ili jednostavno ne odvojite pauzu za ručak. No,
preskakanje ručka ne bi vam trebalo prijeći u naviku, tvrde
nutricionisti. Stručnjakinja za prehranu i dijetetiku, Jen
Bruning, rekla je da se doručak često naziva najvažnijim obrokom
u danu, no da je ručak jednako tako važan, piše
Huffpost.
– Općenito govoreći, korisno je pojesti više dnevnih kalorija
ranije tijekom dana, jer je ispred vas jedan cijeli dan za koji
trebate energiju – rekla je stručnjakinja.
Preskakanje bilo kojeg obroka otežava zadovoljavanje vaših
prehrambenih potreba za taj dan. Bez obzira na to koliko ste
zaposleni, redoviti ručak daje vam energiju i snagu, a osim toga
dobar je i za metabolizam i raspoloženje. Stručnjakinja tvrdi da
pauza za ručak na poslu također može omogućiti malo druženja s
kolegama i time ojačati profesionalne odnose, što je važan dio
zdravog radnog okruženja. Ako s vremena na vrijeme
preskočite ručak jer zaista ne stignete, to i nije tako veliki
problem. No, ako vam to postane navika, vaše se tijelo
prilagođava na ‘manji unos goriva’, kako kaže stručnjakinja, i to
može biti štetno za vaše zdravlje. To bi s vremenom moglo
rezultirati smanjenim metabolizmom i povećanim rizikom od
nedostatka hranjivih tvari. Osim toga, to može pojačati želju za
hranom navečer i tako vas natjerati da unosite više kalorija.
Preskakanje ručka može dovesti i do toga da kasnije u danu, kada
budete gladni, odaberete manje zdravu hranu.
– Nedovoljno hrane tijekom dana može uzrokovati pad razine
energije, što može utjecati na vaše raspoloženje,
produktivnost i koncentraciju. Istraživanja pokazuju da
ograničavanje prehrane može povećati razdražljivost,
neraspoloženje, smanjiti motivaciju i potencijalno dovesti do
tjeskobe i depresije – objasnila je stručnjakinja za prehranu.
Što se tiče toga kada biste trebali jesti ručak, tu ne postoji
pravilo, međutim najbolje bi bilo četiri do pet sati nakon
doručka. Stručnjakinja ističe i da, ako ne stignete, ručak ne
mora biti ništa obilno. Čak i mali međuobrok ili užina, mogu
osigurati dovoljno energije kako bi vaše tijelo moglo obaviti
svoje funkcije.